(VIDEO) NAJNOVIJA TIHA SUPERSONIČNA LETELICA: NASA pravi avion koji će leteti brže od brzine zvuka
Foto: Youtube/screenshot

Supersonični otkucaj srca

(VIDEO) NAJNOVIJA TIHA SUPERSONIČNA LETELICA: NASA pravi avion koji će leteti brže od brzine zvuka

Tech -
Svemirska agencija NASA napravila je ugovor sa američkom kompanijom Lokhid. Vrednost ugovora za preliminarni dizajn tihog putničkog aviona koji će leteti brže od brzine zvuka iznosi 20 miliona dolara.

Supersonična letelica biće napravljena od takozvane "tihe supersonične tehnologije" (QueSST), a NASA ovim želi da dostigne supersonični "otkucaj srca", tupi, tihi zvuk umesto glasne buke koju inače ispuštaju letelice ovog kalibra.

Ovaj projekat prvi je u seriji NASA "X-aviona", kao deo nove inicijative "New Aviation Horizons".

"Plan projekta je da se naprave letelice koje su manje štetne po okolinu, sigurnije i tiše - a povrh svega će se putovati brže. A novi kontrolni sistem omogućiće efikasnije upravljanje letelicom", rekao je Čarls Bolder, administrator u NASA.

Soničnu buku proizvode udarni talasi koje pravi letelica dok seče vazduh. Talasi izazivaju iznenadne promene u vazdušnom pritisku, što izaziva glasnu buku.

NASA je novu tehnologiju nazvala tiša supersonična - "low boom" - tehnologija, a na projetku učestvuje i legendarni inženjer Skank Vorks iz čuvene Lokhid kompanije koji je dizajnirao "SR-71 Blackbird" strateški izviđački avion i borbeni "F-117 Nighthawk" avion.

Kroz dizajn ove letelice NASA i Lokhid će zajedno naštimovati soničnu buku

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track