DR HAUS STVARNO SPASAO PACIJENTA: Nemački doktor setio se epizode...

Rešio zdravstveni problem

DR HAUS STVARNO SPASAO PACIJENTA: Nemački doktor setio se epizode...

Život -
Jedan od nemačkih doktora koji je primio 55-godišnjeg pacijenta koja je primljena 2012. u centar setio se epizode u kojoj je tim dr Hous sumnjao na trovanje kobaltom

PARIZ - Godinu dana nemački pacijent patio je od niza simptoma koji su se pogoršavali, a doktori nisu uspevali da otkriti uzrok. Njegovo srce počelo je da otkazuje, vid i sluh se se pogoršali, patio je od želučanog refluksa, otečenih limfnih žlezda i neobjašnjive vrućice. Prognoza je bila loša.

Ideja o uzroku problema pojavila se zahvaljujući jednoj od epizoda popularne televizijske serije "House" u kojoj briljantni doktor i cinik Hous postavlja dijagnoze nerešivih slučajeva, navodi se u prikazu medicinskog slučaja objavljenom u britanskom medicinskom časopisu Lancet.

Jedan od nemačkih doktora koji je primio 55-godišnjeg pacijenta koja je primljena 2012. u centar setio se epizode u kojoj je tim dr Hous sumnjao na trovanje kobaltom.

Sumnja je potvrđena i u stvarnom životu i otkriveno je da je uzrok problema istrošeni umetni kuk koji je zamenjen keramičkim.

"Ubrzo nakon zamene kuka koncentracija kobalta i hroma u krvi počela se smanjivati i zdravstveno stanje pacijenta se stabilizovalo", navodi se u prikazu slučaja.

Godinu dana nakon zamene dotrajalog veštačkog kuka rad srca se poboljšao se 40 odsto, više nije imala temperaturu ni želučanog refluksa. Njegov sluh i vid tek su se delomično popravili jer je oštećenje kobaltom bilo preteško.

Vođa tima Jirgen Šefer kaže kako je epizoda dr Housa s trovanjem kobaltom bila od pomoći jer je zbog nje bio svestan problema s tim metalom, ali ističe da su naravno korišćene i druge dijagnostičke metode.

"To pokazuje da solidno napravljen zabavni program ne samo da zabavlja i edukuje nego može i da spasi život", rekao je

Serija dr Hous rađena je po stvarnim medicinskim slučajevima i Jirgen Šefer ju koristi u predavanjima kako bi skrenuo pažnju studenata medicine na rijetke ili neobične bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track