Banana, limun i lavanda teraju dosadne napasti
Foto: Thinkstock

Prirodna odbrana od komaraca

Banana, limun i lavanda teraju dosadne napasti

Život -

Uživanje u toplom vremenu i svim čarima koje leto donosi mogu značajno u večernjim satima da pokvare dosadne napasti - komarci. To najbolje znaju oni kojima ta vrsta insekata ne da mira i koji sa sobom uvek moraju da nose neko zaštitno sredstvo kako bi na miru mogli da funkcionišu. Međutim, šta raditi kada tog sredstva ponestane?!

Stručnjaci savetuju da kao prva pomoć u tim trenucima mogu da posluže i pojedina prirodna sredstva koja mogu biti nadohvat ruke, a veoma su efikasna u odbijanju krvopija. Reč je o bananama, lavandi, limunu i limeti.

Kad se banana pojede, unutrašnjom stranom kore mogu se namazati ruke i noge, što će, verovali ili ne, predstavljati zaštitu od komaraca. Slična je situacija i s lavandom, čiji je miris divan, ali njega komarci ne mogu da podnesu. Efikasno sredstvo za odbranu od njih može se napraviti kad se u maslinovo, bademovo ili bebi ulje doda nekoliko kapi esencijalnog ulja od lavande i to nanese na kožu. Kad su u pitanju limun ili limeta, dovoljno je odrezati krišku voća i njom namazati otkrivene delove tela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track