TAJNE KOJE KRIJE VAŠ JASTUK: Činjenice koje možda niste znali...

Pažljivo čitajte

TAJNE KOJE KRIJE VAŠ JASTUK: Činjenice koje možda niste znali...

Život -
Sigurno ste se nekada zapitali koliko često treba da menjate jastuk na kome spavate

Činjenica jeste da je jako teško pronaći udoban jastuk koji će vam pružiti miran san, pa kada se to dogodi, greška koju mnogi od nas čine jeste da taj jastuk ne promene veoma dug period.

Prema mišljenju stručnjaka jastuk bi trebalo da menjate u periodu između šest meseci do dve godine.

"Ljudi često spominju dušeke i koliko se prljaju, ali niko ne priča o jastucima koji su možda kritičniji“, kažu stručnjaci sa Instituta "Sleep to Live".

Problem s jastukom jeste što njegova unutrašnja struktura nakon nekog perioda nije više ista, stvaraju se pukotine, čestice su razbijene i više ne daje adekvatnu poptporu vašem vratu i glavi.

Takva podloga postaje pogodna za taloženje bakterija, grinja i raznih mikrorganizama na kome vaše lice leži celu noć. Stari jastuk je pun mrtvih ćelija kože i prljavštine koja može da izazove pojavljivanje akni i bubuljica na vašem licu.

Prvo i osnovno što treba da činite jeste promena posteljine koliko je to češće moguće. Ukoliko nemate vremena, zamena samo jastučnice je uvek dobra alternativa.

Kako biste sprečili prljanje jastuka, lagano pranje na 30 stepeni u mašini će preporoditi vaš oslonac za spavanje.

A kada dođe vreme za kupovinu novog jastuka uvek se setite da idealan jastuk treba da popuni šupljinu koja se nalazi između vašeg vrata i ramena.

Foto Ilustracija
Foto Ilustracija

(superžena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track