Kleka - potpomaže varenje i čisti pluća
Foto: Shutterstock

Lekovito bilje

Kleka - potpomaže varenje i čisti pluća

Život -
Ova biljka preporučuje se i protiv kašlja, astme, stomačnih bolesti, znojenja, čak i protiv gonoreje

Obična kleka (Juniperus communis), poznata još i kao venja, smrekova boba i borovica, u zavisnosti od staništa, može da bude patuljasta, ali i da dostigne visinu od nekoliko metara. Listovi su joj igličasti, u početku svetlozelene boje, a kasnije tamniji, s plavo-belom linijom po sredini gornje strane. Raste po brdskim i planinskim suvim krčevinama, pašnjacima i na zapuštenom i neobrađenom zemljištu.Kad i kako se bereSvi delovi kleke su lekoviti, a posebno plodovi. Beru se od kraja leta do početka zime i suše na promaji, razastrti u tankom sloju, uz češće prevrtanje drvenom lopatom.Iglice i vrškovi grančica beru se od aprila do kraja juna i suše na isti način, ali se prethodno sitno iseckaju.NAPOMENA: Lekoviti su samo potpuno zreli plodovi, ljubičaste boje, stari dve godine, dok jednogodišnji, zeleni, nisu lekoviti, te ih ne treba koristiti.Šta lečiKleka je izvrstan diuretik, reguliše rad bubrega i izbacivanje urina. Preporučuje se i protiv kašlja, astme, stomačnih bolesti, znojenja, čak i protiv gonoreje. S obzirom na to da poseduje antibakterijska svojstva, koristi se za lečenje infektivnih bolesti pluća. Pomaže rad organa za varenje, a koristi se i za lečenje upalnih procesa želuca i creva. Za glavobolju se preporučuju izdrobljeni plodovi u vidu obloge, koji se previjaju na čelo.

UPOZORENJEKleku treba koristiti obazrivo jer preterana upotreba može da dovede do oštećenja bubrega. Osobe s osetljivim bubrezima ne smeju da piju čaj niti druge preparate na bazi kleke. Ne preporučuje se ni trudnicama jer može izazvati kontrakcije materice.

ČAJKafenu kašičicu dobro zgnječenih plodova preliti sa dva decilitra ključale vode i ostaviti poklopljeno pet do 10 minuta. Procediti i piti, najviše dve šolje dnevno, zaslađeno kašičicom meda ili šećerom. Ako se čaj pije zbog oboljenja želuca i creva ili dijabetesa, ne treba ga zaslađivati.Upotreba ne sme biti duga i neprekidna, najbolje je piti čaj svakog meseca, ali samo jednu nedelju.

ČAJ ZA IZBACIVANJE KAMENČIĆA IZ MOKRAĆNIH PUTEVADve supene kašike zdrobljenih plodova preliti s pola litra ključale vode i ostaviti poklopljeno pola sata, pa procediti. Ovaj čaj treba piti sedam dana u mesecu, svaka tri sata po jednu rakijsku čašicu (0,3 dl).

SIRUPPola kilograma klekinja kratko prokuvati u tri litra vode, zgnječiti ih i još jednom prokuvati, uz dodavanje vode po potrebi. Dobijenu smesu procediti kroz sito i ostaviti da se ohladi. Dodati tek toliko meda da se napravi sirup. Čuvati u dobro zatvorenim teglama. Koristi se za poboljšanje apetita. Deci davati jednu kašičicu sirupa tri puta dnevno jedan sat pre obroka, a odraslima po dve kašičice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track