IGLICE KOJE POMAŽU: Akupunkturom leče sterilitet
Foto: Marina Lopičić

I ovo pomaže...

IGLICE KOJE POMAŽU: Akupunkturom leče sterilitet

Život -
Tradicionalna kineska metoda lečenja preporučuje se kod oko 300 bolesti i stanja jer stišava bol i ublažava mnoge respiratorne, neurološke i urogenitalne sindrome, čak olakšava i porođaj

Danas, kada je savremena tehnologija počela da nalazi rešenja i u beznadežnim situacijama steriliteta, pa je izgledalo da stare tehnike poput akupunkture tu nemaju šta da traže, nova istraživanja su potvrdila da je mesto akupunkture u lečenju neplodnosti vrlo značajno.– U protokolima vantelesne oplodnje primenom akupunkture dobija se skoro duplo više novorođenih beba, što je neverovatan uspeh ali i ušteda za parove i za državu – otkriva za Narodni lekar doc. dr Momir Dunjić, specijalista ginekologije i akušerstva, predsednik Sekcije za akupunkturu Srpskog lekarskog društva i Srpskog udruženja za integrativnu medicinu. Akupunktura se uvodi i kod nas na klinike na kojima se obavlja vantelesna oplodnja.– Ginekolozi počinju sve više da savetuju svoje pacijente da se podvrgnu akupunkturi da bi što uspešnije i brže rešili problem i došli do potomstva. Kao član Komisije za tradicionalnu medicinu pri Ministarstvu zdravlja, sa zadovoljstvom sam preporučivao uvođenje akupunkture u ginekološke ordinacije i bolnice – kaže dr Dunjić.Za žene i muškarceKada je počela da se primenjuje na Zapadu, nazvana je alternativnom medicinom, pa je važilo pravilo: ili se lečite zvaničnom medicinom ili akupunkturom. U početku se nisu mešala ta dva sistema lečenja. Međutim, daljim istraživanjem došlo se do zaključka da akupunktura može da se primeni zajedno s mnogim lekovima i da se pritom dobijaju mnogo bolji efekti u smanjenju bola, podizanju imuniteta, popravljanju mikrocirkulacije, rešavanju hormonskih problema kako kod žena tako i kod muškaraca. Koliko vremena treba da prođe da bi se osetili prvi znaci poboljšanja?– Ponekad efekti mogu biti veoma brzi i primetni, posebno kod bolnih stanja, već posle prvog „bockanja“, a ponekad hronična bolest mora da se leči mesecima. Broj iglica zavisi od pacijenta, pošto ne postoje dva čoveka sa istim problemom, pa se samim tim i pristup menja.– Odlične rezultate akupunktura daje i kada se primeni odmah posle moždanog udara, u prva 24 sata posle tromboembolije – objašnjava dr Dunjić.Pioniri na VMA

Doc. dr Zorica Brdareski je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije više od 25 godina i isto toliko se bavi lečenjem akupunkturom na Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Vojno-medicinske akademije u Beogradu, gde se ona primenjuje od 1974. godine. Postoji oko 300 bolesti i stanja kod kojih se preporučuje primena ove tradicionalne kineske metode u lečenju – bilo samostalno bilo u kombinaciji s drugim metodama.– Na VMA na ovaj način se leči između 600 i 800 pacijenata godišnje. Lista indikacija je velika, a pošto sam po struci fizijatar, najveći broj pacijenata ima muskulo-skleletni bol – u vratu, lumbalnoj regiji, zglobovima (rame, lakat, kuk, koleno). Ovaj vid lečenja koristi se i kod pacijenata s neurološkim problemima: stanje posle moždanog udara, slabost peronealne muskulature (pad stopala), akutna oduzetost mišića lica (Belova paraliza). Isto tako, akupunkturu primenjujemo i u drugim bolnim stanjima, kod glavobolje i neuralgije trigeminalnog živca. Bronhijalna astma je takođe česta indikacija. Ali, da se razumemo, akupunktura ne leči bronhijalnu astmu, ali pomaže boljoj kontroli simptima – proređuje napade i smanjuje njihov intenzitet – objašnjava dr Brdareski. Ona ističe da je preporuka Sekcije za akupunkturu Srpskog lekarskog društva da se lečenjem određenih stanja i bolesti bave lekari specijalisti iz te oblasti (ginekolozi, neurolozi, psihijatri, urolozi, internisti). Ili bi barem trebalo da budu upoznati s tim da njihovi pacijenti koriste i akupunkturu kao metod lečenja, radi kvalitetnije kontrole njihovog zdravlja.

Doc. dr Momir Dunjić foto Kurir
Doc. dr Momir Dunjić foto Kurir

ČinjeniceAkupunktura je sastavni deo i proizvod drevne kineske filizofije i kulture; to je lečenje pomoću iglica koje se zabadaju u pojedine tačke na koži.Evropljani su za nju saznali tek krajem 16. i početkom 17. veka zahvaljujući misionarima koji su boravili u Kini.Na telu postoji 365 akupunkturnih tačaka.Svaki meridijan ima tačno odreden broj lokalizovanih tačaka.Ušna školjka je mesto gde se iglom može delovati na svaki organ i njegovu funkciju, jer se na njoj sastaju energije svih meridijana. Na ušnoj školjki potoji 30 akupunkturnih tačaka.Akupunkturom se ne stvara nova energija već se ponovo uspostavlja energetska ravnoteža. Pomoću nje efikasno se suzbija bol, pa se uveliko primenjuje umesto klasične anestezije.Svetska zdravstvena organizacija prihvatila je 1979. akupunkturu kao savremenu metodu lečenja mnogih oboljenja i izjednačila je sa svim priznatim metodama lečenja.Akupunktura se koristi u lečenju pacijenata na VMA u Beogradu od 1974. godine. Kroz predmet integrativna medicina ušla je u visokoškolske ustanove u Srbiji. Studenti Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu uče sve priznate metode lečenja.

Uspešna u lečenju noćnog mokrenja kod deceDr Čen Bjao Tjenši je specijalista za lečenje paralize, a akupunkturom se bavi dvadeset sedam godina. U Beograd je došao pre više od petnaest godina sa željom da pomogne bolesnima.– Dijagnozu postavljam pregledom beonjače i jezika, i opipavanjem pulsa, uz pritisak prstima na određena mesta na telu. Za detaljnije pregledanje kičme i zglobova koristim snimke magnetne rezonance – objašnjava kineski lekar.Postavljanjem iglica na određene tačke na telu, one aktiviraju pripadajući organ.Dr Čen ističe da i deca mogu da se leče akupunkturom, naročito ako imaju problem noćnog mokrenja:– Naravno, važno je da se deca ne plaše igala. Bol gotovo da ne postoji, ali ukoliko je dete i dalje uplašeno i nije spremno za saradnju, akupunktura iglama se ne preporučuje – navodi naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track