KOJE VAM JE BOJE VOSAK IZ UŠIJU: Zvuči čudno, ali može vam otkriti od čega bolujete
Foto: Profimedia

Informacije o vašem zdravlju

KOJE VAM JE BOJE VOSAK IZ UŠIJU: Zvuči čudno, ali može vam otkriti od čega bolujete

Život -

Miris, boja i struktura voska iz ušiju, čija je uloga da spreči da prljavština i bakterije uđu preduboko u ušni kanal, mogu vam otkriti važne informacije o vašem zdravlju.

Vosak iz ušiju, odnosno cerumen, krije važne informacije o vašem zdravlju. Njegova boja, miris i struktura mogu ukazivati na četiri glavna problema sa zdravljem, evo i koja.

1. Vosak je vodenkast i zelenkaste boje

Ako ste se oznojili, vodenkasto curenje iz uha verovatno je rezultat znoja koji je ušao u uho i pomešao se s voskom. Ali ako se niste oznojili, a vosak je vodenkast i zelenkaste ili tamno žute boje, to može da ukazuje na infekciju, piše portal Zadovoljna.

2. Vosak ima jak miris

Može biti reč o infekciji ili oštećenju srednjeg uha. To može uzrokovati brojne simptome koje lekari nazivaju – hronični otitis media. Jedan od simptoma može biti sekret iz uha, neprijatnog mirisa, a ukoliko se radi o upali srednjeg uha možete primetiti probleme s ravnotežom, zvonjavu s ušima ili imati osećaj da vam je uho puno ili začepljeno. Primetite li te simptome, posetite lekara.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

3. Primetite kada vosak iscuri iz uha

Infekcije ili ranice u bubnoj opni mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvanog holesteatom. U uhu nastaje izraslina nalik cisti što rezultira time da debris iz uha popuni ušni kanal. U ovom slučaju umesto neprimjetnog iscedka na kakav ste navikli, sekret iz uha može izaći u obliku curenja ili grudvica. Pritisak i bol u uhu takođe su simptomi kolesteatome.4. Nemate voska u ušima

Nepostojanje voska u ušima može biti znak retkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila unutar uha sve dok se ne stvori tvrdi čep. Simptomi su bol i osećaj da su vam uši pune.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Zadovoljna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track