DR PREDRAG POPOVIĆ OTKRIVA ZA LENU: Šta sve vidi ultrazvuk
Foto: Profimedia

ZDRAVLJE

DR PREDRAG POPOVIĆ OTKRIVA ZA LENU: Šta sve vidi ultrazvuk

Život -

Današnja dijagnostika teško se može zamisliti bez ultrazvuka, doplera, skenera i magneta. Međutim, i dalje imamo visok broj obolelih i umrlih od malignih bolesti. Ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da se kod nas ljudi na prvi pregled javljaju kad je već kasno da se pomogne, a bar 40 odsto umrlih bilo bi spaseno da su se javili na vreme.

Radioloških metoda ima više, ali sve mogu da prodru kroz grudni koš i stomak, zavire u mozak i srce, i daju unutrašnju sliku našeg zdravstvenog stanja. Magnetna rezonanca, skener ili ultrazvuk - pitanje je koje često postavljamo. Mogu li sami pacijenti doneti odluku o tome da li svaka metoda podjednako zrači i da li je svejedno gde se radi? Sve su to pitanja na koja smo odgovore potražili od dr Predraga Popovića, specijaliste radiologije.

foto: Shutterstock

Ništa ne boli - Kada pomislite na ultrazvučnu dijagnostiku, većina verovatno pomisli da najviše informacija daju skener ili magnetna rezonanca. Međutim, ultrazvučni pregledi, naročito kada se rade na vrhunskim aparatima i kada ih obavljaju dobro obučeni lekari, mogu otkriti većinu promena u telu. Ponekad daju čak i više informacija od skenera i magnetne rezonance, pritom su mnogo dostupniji, jeftiniji, nema štetnih efekata, zračenja, upotrebe kontrasta ni zatvorenog prostora - objašnjava dr Popović.

Mamografija i UZ posle 40. - Kada je u pitanju regija vrata, štitastu žlezdu ni skener ni magnet ne mogu pregledati bolje od vrhunskog ultrazvučnog aparata. Najmanji čvorovi (nodusi) i druge promene mnogo jasnije će se videti ultrazvučnim pregledom nego bilo kojim drugim. Limfni čvorovi, ako su izmenjeni, upozoravaju na širenje tumora, metastaze, tumore limfnih čvorova, ali i njih mnogo bolje i detaljnije vidimo ultrazvukom. Isto važi i za pregled limfnih čvorova u pazuhu kada je u pitanju širenje tumora dojke. Pregled dojki ne može se zamisliti bez ultrazvučnog aparata visokih karakteristika, jer se jedino tako mogu uočiti male promene utopljene u žlezdano tkivo dojke. Postoje promene koje će se videti samo ultrazvučnim pregledom, naročito ako uz osnovni aparat postoji, pored standardne, i matrična sonda.

Mamografija teško detektuje promene u žlezdanim dojkama i ne može ukazati na promene, tako da je posle 40. godine neophodno uraditi i jedan i drugi pregled. Pre 40. ultrazvučni pregledi se rade jednom godišnje zato što gustina žlezdanog tkiva ometa tumačenje promena na mamografiji. Tumor se utapa u žlezdano tkivo i zato je ultrazvučni pregled, potpomognut matričnom sondom, superioran. Savremeni aparati imaju posebnu, noviju metodu koja se zove elastografija. Za nju je bitno da se radi na aparatu vrhunske klase, a daje dodatne informacije o prirodi promena u dojkama ili prirodi nodusa u štitastoj žlezdi. Ako se ovom metodom utvrdi da je promena ili čvorviše više od pet puta čvršće od okolnog, zdravog tkiva, mora se ozbiljnije shvatiti. Naime, velika je verovatnoća da je reč o malignoj promeni, pa se savetuje biopsija ili operacija - navodi naš sagovornik.

Sonda za gojazne Kada je reč o pregledu stomaka, postoji nova XD Clear abdominalna sonda, koja olakšava pregled gojaznih ljudi. - Ultrazvuk može odlično videti promene u jetri, žučnoj kesi, pankreasu, slezini, bubrezima, mokraćnim putevima, bešici, prostati, materici, jajnicima, aorti i krvnim sudovima. Kod pojedinih bolesti prvi znak je nakupljanje tečnosti u plućnoj maramici ili stomaku, što ultrazvuk odlično otkriva, čak i minimalnu količinu od 5 ml, što ga čini izuzetno osetljivim - ističe dr Popović.

Zglobovi i mišići - Povrede i bolesti mišića, tetiva, ligamenata, zglobnih kapsula takođe se odlično vide, a kod nas je moguće uraditi i dinamički pregled: dok lekar drži matričnu sondu na bolnom mestu, pacijent pravi pokrete jer se ponekad samo tako dijagnostikuju i prikazuju promene, što je nemoguće izvesti pri pregledu skenerom i magnetnom rezonancom. Takođe, moguće je napraviti snimak panoramskim prikazom, pri čemu se promene većih dimenzija prikazuju u celini, a ne samo u delovima, ili čak snimak cele natkolenice da bi se video odnos promene s kolenom - objašnjava naš sagovornik.

foto: Profimedia

Nije svaki aparat isti Danas postoji veliki broj sondi koje omogućavaju više informacija, naročito ako možete da ih kombinujete. Nažalost, u većini ustanova i dalje su u upotrebi samo dve: jedna za stomak i druga za površnija tkiva, kao što je dojka ili štitasta žlezda.

- Sonde nisu jeftine, tako da se ordinacije često odlučuju za jednu, koja je kompromis - za nešto je dobra, a za nešto baš i nije, ali se štedi. Međutim, samo uz upotrebu vrhunskog aparata ove sonde daju svoj maksimum. Posebno bih istakao značaj pregleda matričnom sondom koja, umesto 250, ima 1.024 kristala za prepoznavanje ultrazvučnih talasa, četiri puta više od standardnih sondi. I veoma je važno da se lekari stalno edukuju, jer nije svejedno ko i kako gleda vaše rezultate - objašnjava dr Predrag Popović.

Ovo vam može spasti život Postoji metoda kojom se može uraditi pregled krvnih sudova, pored klasične dopler metode, posebnom B-Flow, što je skraćenica od blood flow - protok krvi. - Ovom metodom se dobija slika koja je veoma slična onoj pri pregledu skenerom i magnetnom. Ona omogućava preciznije određivanje stepena suženja kod arteriosklerotskih naslaga, kao i otkrivanje urođenih promena kada krvni sudovi krivudaju i prave petlje, što ponekad toliko ometa protok krvi da mora da se operiše. Takođe, bilo je više slučajeva da je skener utvrdio da nema protoka, a mi smo pomoću ove metode videli veoma uzak trag, što je potpuno menjalo kliničku sliku - od prethodno neoperabilne situacije postalo je jasno da je operacija ipak moguća, što pacijentu spasava i produžava život - navodi dr Popović.

(Vesna Stanimirović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track