ODMOR JE VRLO BITAN: Telu je potrebna snaga u borbi protiv virusa
Foto: Shutterstock

ŠTA KAD SE RAZBOLIMO?

ODMOR JE VRLO BITAN: Telu je potrebna snaga u borbi protiv virusa

Život -

Povišena temperatura je znak da se telo bori protiv infekcije. Lek se uzima samo kada ona pređe 38 stepeni

Kada se razbolimo, najvažnije je - ne paničiti!

Kijavica, nazeb i grip sasvim su normalne odbrane organizma protiv virusnih infekcija.

Tada je najvažnije dobro osluškivati svoje telo i pratiti simptome, odmarati se dovoljno i dati šansu organizmu da se sam brani. U tome mu treba i pomoći. Savet je da se samolečenju prepuste lake respiratorne infekcije koje inače, vremenom, spontano prolaze i nisu opasne.

Ukoliko imate temperaturu, to pre svega podrazumeva isključenje iz kolektiva najmanje sedam dana, mirovanje u provetrenim, toplim i umereno vlažnim prostorijama, bez duvanskog dima, uz laku vitaminsku ishranu i unošenje dva do tri litra mlake ili tople tečnosti dnevno (čaj, čorbice, supa...).

Inhalacije su vrlo poželjne Ukoliko je bolest propraćena začepljenim nosem ili blagim kašljucanjem, bitno je da se disajni putevi svakodnevno opuštaju blagim inhalacijama čajem od nane ili kamilice ili samo toplom vodom pomešaom s nekoliko kapi blagog eteričnog ulja.

Odavno je prevaziđena praksa da se svaka povišena temperatura mora odmah skidati. Lekari preporučuju da se lek protiv povišene temperature uzima samo kada ona prelazi 38 stepeni, jer je temperatura prijatelj čoveka, znak da se organizam bori protiv infekcije.

Vrsta leka se mora prilagoditi godinama bolesnika i reakciji na lekove. Visoku temperaturu je moguće ublažiti i oblozima, tuširanjem mlakom vodom, masažom bolesnika alkoholom ili jabukovim sirćetom, sirupima i drugim lekovima.

foto: Profimedia

Kad treba ići kod lekara * Ukoliko se i pored samolečenja stanje bolesnika ne poboljša posle pet do sedam dana, a pojave i novi simptomi (otoci lica, krvarenje, gušenje) ili dođe do pogoršanja opšteg stanja (mučnina, često povraćanje, vrtoglavica, malaksalost), bez oklevanja treba potražiti pomoć lekara da se ne bi razvili teži oblici bolesti i njihove komplikacije.

* Kada je grip propraćen temperaturom, groznicom i bolovima u ekstremitetima mora se odmah otići kod lekara. Posle toga mirovanje je obavezno. Telu je potrebna sva snaga u borbi protiv virusa. Upravo usled odugovlačenja bolesti može doći do oštećenja na srčanom mišiću.

* Koje lekove smete sami uzimati: protiv glavobolje, bolova u ekstremitetima i temperature pomaže acetilsalicilna kiselina (aspirin). U teškim slučajevima, kada je došlo i do upale, neophodno je propratno delovanje antibiotika, koje isključivo treba da prepiše lekar.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track