SUPERHRANA: Ujutru jedite jaja, popodne ribu, a uveče pirinač
Foto: Profimedia

OBROCI OD KOJIH VAM JE DAN PUN ENERGIJE

SUPERHRANA: Ujutru jedite jaja, popodne ribu, a uveče pirinač

Život -

Ako se odlučite da uz ručak pojedete salatu, ne prelivajte je teškim sosovima u kojima su majonez ili pavlaka, već dresivg napravite od svežeg limunovog soka i maslinovog ulja

Nikada ne preskačite doručak jer on daje energiju i poboljšava koncentraciju na početku dana. Odlična ideja je ovsena kaša jer od nje se nećete osećati umorno niti ubrzo ponovo biti gladni. Za bolju koncentraciju izaberite lagani ručak.

Dobar izbor je i piletina u kombinaciji sa zelenom salatom, ali i tunjevina, sardina i riba uopšte, jer su bogati omega-3 esencijalnim masnim kiselinama. Čorbica od sočiva takođe je dobar izbor. Sočivo je bogato vitaminom B, koji poboljšava rad mozga, dok tamnozeleno lisnato povrće poput spanaća utiče na bolje pamćenje i memoriju.

Ako se odlučite da uz ručak pojedete salatu, ne prelivajte je teškim sosovima u kojima su majonez ili pavlaka, već dresivg napravite od svežeg limunovog soka i maslinovog ulja.

Umesto slatkiša, za međuobrok ponesite grickalice, poput oraha, svežeg voća ili mešavine suvog voća i orašastih plodova. Orasi čuvaju pamćenje, a samo jedna šaka dovoljna je za maksimalan učinak. I sveže voće bogato vitaminom C smanjuje pad sposobnosti mozga. Jedite ga celog (jabuka, banana, mandarina) ili kombinujtete nekoliko različitih vrsta i jedite kao voćnu salatu.

Ako radite uveče, potrebna vam kvalitetna večera. Pripremite skušu ili losos, oni doprinose zdravom funkcionisanju mozga i smanjuju gubitak pamćenja.

Odličan prilog su paradajz, zeleno lisnato povrće i batat. Žitarice kao su smeđi pirinač, ječam i kuskus takođe su dobar izbor za ručak ili večeru. Bogate su složenim ugljenim hidratima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, polako oslobađaju glukozu u krvotok, tako da mozak dobija stalan priliv energije. Takođe, održavaju koncentraciju i poboljšavaju raspoloženje.

foto: Profimedia

Ovsena kaša Odličan je izbor za doručak jer ne sadrži puno kalorija, a dugo će vas držati sitim. Za još bolji ukus pomešajte je s isečenom bananom ili nekim drugim svežim voćem, a za još lepši ukus možete dodati i malo cimeta koji je takođe vrlo zdrav.

Bademi Odlični su za bolju pažnju, koncentraciju i memoriju.

Jaja Jaja su mešavina vitamina B za energiju, antioksidanasa, koji štite neurone od oštećenja, i omega-3 masnih kiselina, koje pomažu nervnim ćelijama da rade kako treba.

Cvekla Poboljšava mentalni rad. U blenderu izmiksajte 1/2 šolje soka od pomorandže, šolju smrznutog bobičastog voća, 1/2 šolju sveže cvekle, kašičicu kornfleksa, 2-3 urme, 1/4 jogurta.

Sardine Bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje poboljšavaju komunikaciju između moždanih ćelija i regulaciju neurotransmitera, koji utiču na koncentraciju.

Paradajz Bogat je likopenom - antioksidansom koji štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala, koji su povezani s gubitkom pamćenja.

foto: Profimedia

Kelj Tamnozeleno lisnato povrće, kao što su kelj i spanać, smatra se superhranom - bogati su vitaminima uključujući A, C i K. Pozitivno utiču na pamćenje, pažnju i verbalne sposobnosti (bolju komunikaciju).

Brokoli Odličan je izvor vitamina K, koji jača snagu mozga. Kuvajte ga na pari od pet do 10 minuta, začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.

Šargarepa Slatki krompir, šargarepa i tikvice bogati su beta-karotenom, koji poboljšava memoriju i verbalne veštine. Šargarepu možete jesti sirovu, kuvanu ili pečenu.

Tamna čokolada Kakao je bogat flavonoidima, sastavima koji poboljšavaju mentalno zdravlje. Nekoliko kockica tamne čokolade odličan su izbor za desert, ali s njom svakako ne treba preterivati.

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track