VREME SMRTI MOŽETE PREDVIDETI 14 GODINA RANIJE: Obratite pažnju na VELIKU promenu u vašem telu!
Foto: Profimedia

NAUČNICI UPOZORAVAJU

VREME SMRTI MOŽETE PREDVIDETI 14 GODINA RANIJE: Obratite pažnju na VELIKU promenu u vašem telu!

Život -

Krvni pritisak u kasnijoj fazi života počinje da pada, i to oko 14 godina pre nego što će nastupiti smrt, pokazalo je istraživanje. Do tog su zaključka naučnici došli promatrajući zdravstveno stanje 46.634 Britanca koji su umrli u 60. godini života ili kasnije. Uzorak je obuhvatio i ljude koji su bili zdravi, ali i one koji su imali demenciju i bolesti srca.

Krvni pritisak je najviše padao kod pacijenata obolelih od demencije, zastoja srca, gubitka težine u kasnim godinama i onih koji su imali visoki pritisak. Smanjenje je na duge staze zabeleženo i kod pacijenata bez bilo koje od navedenih dijagnoza.

foto: Profimedia

"Naše istraživanje baca svetlo na važnost praćenja stanja starijih pacijenata kakve lekari viđaju svuda. Bio bih jako uznemiren kada bi neko protumačio naš rad kao motiv da se hipertenzija u kasnijim godinama ne tretira lekovima i da se oni ne izdaju", kaže autor istraživanja.

Najočitiji pokazatelj

Dodaje kako i lekari i istraživači moraju obratiti pažnju na to šta pad krvnog pritiska zapravo znači za starije pacijente. Iako postoji još znakova koji ukazuju na blizinu smrti i javljaju se samo nekoliko godina pre, visina pritiska je i sve promene vezane uz nju najočitiji pokazatelj. To je ponajviše zato što se krvni pritisak može brojčano izmeriti, često se meri i prate ga lekari, kao i sami pacijenti.

foto: Profimedia

Kurir.rs/International Business Times, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track