Četiri načina da regulišete krvni pritisak i bez lekova
Foto: Shutterstock

Četiri načina da regulišete krvni pritisak i bez lekova

Život -

Gotovo svaki drugi stanovnik u Srbiji umire od bolesti srca. Poslednjih godina, oko 55 odsto umrlih osoba žrtva je neke od bolesti iz ove grupe, pokazuje statistika Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

Broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti ukazuje na postojanje svojevrsne epidemije i na globalnom nivou, ukazuje profesor Ruven Cimlihman, šef odeljenja za lečenje hipertenzije u Medicinskom centru E. Volfson u Izraelu.

Iako danas imamo savremenije i efikasnije lečenje, tvrdi da krvni pritisak možemo držati pod kontrolom ako se “držimo” i ovih pravila:

Regulisanje telesne težine i ishrana

Istraživanja ukazuju na to da gojaznost jeste jedan od faktora rizika za pojavu hipertenzije. Promenom navika u ishrani može adekvatno da se utiče i na smanjenje telesne težine i rizika od oboljenja. Zato je preporučljivo da svoj meni radije obogatimo voćem i povrćem, umesto masnoća, šećera i soli.

Redovna fizička aktivnost

Čak i ukoliko niste obožavalac teretane, trening je važan za održavanje forme i kontinuiteta u fizičkim aktivnostima. Redovne šetnje takođe mogu da budu veoma korisne.

foto: Vladimir Nešović

Odricanje od štetnih navika

Promeniti svakodnevne navike, pa i štetne po zdravlje kao što su pušenje ili konzumacija kofeina, pacijentima često jednako teško teško pada koliko i saznanje da pate od određene bolesti, kaže profesor Cimlihman. Kada je reč o pušenju, profesor Cimlihman tvrdi da bi za pušače najbolje rešenje bilo da ostave cigarete. Ukoliko to ipak ne učine, prelazak na manje štetne alternative kao što je IQOS, proizvod duvanskog giganta Filip Moris koji zagreva a ne sagoreva duvan, predstavlja bolju opciju.

Cimlihman je ujedno konsultant u naučnom timu kompanije Filip Moris, koji je testirao, analizirao i radio na implementaciji proizvoda koji imaju potencijal da redukuju rizik od bolesti uzrokovanih konzumiranjem duvanskih proizvoda.

Smanjite stres

Često možemo čuti da je stres uzrok mnogih bolesti savremenog doba. “Lako je reći smanjite stres, ali je teško to sprovesti”, zaključuje doktor Cimlihman koji kaže da je takođe najjednostavnije popiti tabletu, iako to često nije dovoljna ‘doza’ za trajni, dobar rezultat.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track