EVO ZAŠTO NA LETOVANJE TREBA DA NOSITE BAREM 2 KUPAĆA KOSTIMA! Od ovoga mnoge žene strepe, a evo kako to da IZBEGNETE!
Foto: Profimedia

oprez

EVO ZAŠTO NA LETOVANJE TREBA DA NOSITE BAREM 2 KUPAĆA KOSTIMA! Od ovoga mnoge žene strepe, a evo kako to da IZBEGNETE!

Život -

Ukoliko tokom letovanja provodite dosta vremena u mokrom kupaćem kostimu, bosi na pločicama, ili koristite tuđ peškir za plažu, dovodite u rizik vaše intimno zdravlje. Postoje tri strvari od kojih dame strepe, a evo i kako da ih izbegnete.

foto: Profimedia

1. Upala bešike

Nagle promene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu da budu krivci za upalu bešike. Takođe, treba dobro da pazite kod korišćenja javnog toaleta, gde se kriju razne opasnosti, ne samo na dasci WC šolje, već i na kvakama, slavini i toalet papiru.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći mogu biti prilično neprijatni. Ako primetite ove simptome potrebno je da potražite pomoć lekara.

Preporučuje se da pijete bar dva litra tečnosti dnevno kako biste isprali bakterije, kao i topao uvin čaj i da jedete sveže voće i povrće.

foto: Profimedia

2. Gljivične infekcije

Rizik od ovog tipa infekcija češći je u bazenu nego u moru. Najugroženije su žene koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet i izložene su stresu. Spoljašnji deo polnih organa, ali i materica sadrže određenu mešanu floru koja održava kiselost tog područja, a izražava se kao pH vrednost.

Kada je kiselost materice smanjena (pH veći od 4,2), tada se na intimno područje naseljavaju mikroorganizmi spolja ili se povećava broj onih mikroorganizama koji su inače normalno prisutni u području vagine.

Gljivično oboljenje koje se najduže leči uzrokovano je gljivicom kandida, koja se može javiti i nakon korišćenja antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani beličasti sekret, a problem se može rešiti uzimanjem brisa koji će pokazati o kakvoj je gljivici reč.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Lepotaizdravlje/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track