RAK DOJKE MOŽETE SPREČITI NA 3 NAČINA! Smanjuje se mogućnost za BOLEST ako POSLUŠATE!
Foto: Profimedia

PAZITE SE

RAK DOJKE MOŽETE SPREČITI NA 3 NAČINA! Smanjuje se mogućnost za BOLEST ako POSLUŠATE!

Život -

Jednostavnim promenama u načinu života mogao bi da se spreči jedan od 3 kancera dojki od kojih godišnje oboli ogromni broj žena, pokazalo je nedavno istraživanje.

Istraživači klinike u Džeksonvilu na Floridi kažu da je postoje tri jednostavna i najefektnija načina prevencije ovog opakog oboljenja a to su zdrava ishrana, redovno vežbanje i smanjen unos alkohola.

foto: Profimedia

Tim američkih naučnika je otkrio da se smanjenjem telesne težine za gotovo 50 % smanjuje i rizik od pojave raka kod žena.

Nakon raka pluća, kancer dojki je usmrtio najveći broj žena u svetu i to najviše pogađa osobe starosne dobi između 20 i 59 godina u svetu. Istraživanja su pokazala da su žene u postmenopauzi u dvostruko većem riziku od oboljevanja od raka ukoliko imaju problema sa gojaznošću.

Nivo estrogena u telu takođe ima važnu ulogu kad je reč o pojavi kancera. Nakon menopauze, ovaj hormon proizvodi masno tkivo, pa tako deblje žene imaju veći procenat estrogena nego mršavije.

Redovna fizička aktivnost je u direktnoj vezi sa gojaznošću. Što smo aktivniji, veće su šanse da sačuvamo optimalnu telesnu težinu, a samim tim i smnajimo procenat rizika od kancera.

U odnosu na gojaznost, situacija s alkoholom kao jednim od izazivača ovog opakog oboljenja je ste nešto bezazlenija. Brojne studije su pokazale da žene koje dnevno popiju 2-3 alkoholna pića povećavaju rizik od pojave kancera za 20 odsto.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja