DR ANDREA CVIJETINOVIĆ O KORIGOVANJU USANA: Hijaluronski fileri ili biopolimer?
Foto: Shutterstock

INTERVJU

DR ANDREA CVIJETINOVIĆ O KORIGOVANJU USANA: Hijaluronski fileri ili biopolimer?

Život -

Ženstvenost je uvek na ceni. Lenin doktor vam otkriva koji je najbolji i najsigurniji način da ulepšate najsenzualniji deo lica

Punije i lepše definisane usne danas su visoko na listi prioriteta brojnih pacijenata, bez obzira na godine. Ako ste i vi među onima koji žele još malo da ih istaknu, ako ste primetili da su s godinama izgubile volumen ili, jednostavno, genetika nije bila na vašoj strani, a ne znate koji je pravi korak koji treba da preduzmete, šta je sigurno, a šta nije, šta daje efekte, koliko traju, da li su moguće komplikacije posle intervencije korekcije usana - na pravom ste mestu.

Pitate se, između ostalog, i zašto doktori preporučuju proceduru koja je bezbednija, ali ima kratkoročno rešenje, da li su hijaluronski fileri samo veći izvor zarade ili su zaista bolja opcija od biopolimera, koji vam se u Srbiji takođe nude kad razgovarate o korekciji usana.

Sve dileme uoči eventualne odluke da kod lekara poboljšate svoj izgled, specijalno za čitaoce Lene razrešava dr Andrea Cvijetinović, doktor estetike i antiejdžing medicine.

foto: Privatna Arhiva

NIJE SVEJEDNO Razjasnite nam šta je hijaluronski filer, a šta biopolimer. - Kao osnovan sastojak filera kojim se pune usne, hijaluronska kiselina predstavlja komponentu međućelijske tečnosti koja ima sposobnost vezivanja i zadržavanja vode. Dakle, prirodno se stvara u organizmu, a oko 30% nalazi se u koži. S druge strane, biopolimer je filer izgrađen od tečnog silikona.

Šta je zapravo silikon? - Silikon je materijal koji zbog svoje velike sposobnosti modifikacije ima široku rasprostranjenost. Koristi se u građevinarstvu, u proizvodnji hemikalija, kod izrade nakita, u elektronici... Nije razgradiv.

To nekako ne ide s medicinom. - Aplikovan filer u usnu predstavlja trajnu proceduru. Ovu činjenicu mnogi vide kao pozitivnu - jednim jeftinijim tretmanom dobijate željeni i dugotrajniji rezultat. Ali biopolimer organizam prepoznaje kao strano telo, što može uzrokovati razne komplikacije.

KATASTROFALNE KOMPLIKACIJE O kakvim komplikacijama se radi? - Neposredno nakon tretmana nastaju rane komplikacije, najčešće su to hematomi i otoci. Kasne komplikacije javljaju se nakon nekoliko meseci ili godina. Nemaju opšte negativno dejstvo, ali lokalno su katastrofalne. Pacijentkinje se obično žale na bubrenje usana i menjanje boje, stvrdnjavanje materijala, pojavu grudvica i kesica, asimetričnosti, deformiteta. Može da narušava kvalitet života zbog pojave bola, osipa, infekcija, otvorenih rana, pa čak i nekroze (umiranje tkiva, rezultat ovog procesa je nastanak ožiljka).

Javlja li se i alergija? - Brojne studije svedoče da organizam često odbacuje biopolimer. Važno je da znate da nastala oštećenja mogu biti trajna, da se biopolimer ponaša nepredvidivo i da niko ne može da vam kaže kako ćete baš vi da reagujete.

Da li su to sve posledice? - Kada govorimo o biopolimeru, kao doktori prvo pomislimo na njegov kancerogeni potencijal.

Koliko može da nas "košta" hijaluronska kiselina? - Najčešće komplikacije su hematomi, otok (traje nekoliko dana), retko granulomi (ako je aplikovana veća količina ili gušći hijaluron površnije), kao i pojava "Fordyce spots". To su žućkastobeličaste, bezopasne zrnaste promene na usnama koje ne zahtevaju terapiju.

Mnoge i ovo može da uplaši. - Ako tretman hijaluronskim filerom izvodi stručna osoba, komplikacije su svedene na minimum. Alergijske reakcije obično se ne dešavaju u praksi jer je laboratorijski stvoren hijaluron identičan onom koji već imamo u sebi. Iako bezbedna, ova procedura je invazivna i zato je veoma važno poznavanje anatomije lica kako ne bi nastale komplikacije.

NE SPAJAJTE NESPOJIVO Koje su prednosti hijalurona? - Usne korigovane hijaluronskim filerom nakon tretmana su jedre, meke, hidrirane. Efekat traje od nekoliko meseci do godinu dana, u zavisnosti od stanja organizma i godina. Hijaluron možete dodati, ponovo aplikovati kada efekat nestane ili prestati sa upotrebom filera bez ikakvih posledica i deformiteta.

Na tržištu postoji više hijaluronskih filera. - Rasprostranjeni su i kada se odlučite da ih aplikujete, to mora da bude najbolji. Ne želim da govorim o proizvođačima, ali ako izaberete pravog doktora i steknete poverenje, nema sumnje da će i materijal biti odgovarajući.

Da li su spojivi biopolimer i hijaluron? - Nikako ne savetujem dodavanje biopolimera ili aplikovanje hijalurona nakon biopolimera zbog nastanka komplikacija i infekcija. Nije ga moguće ukloniti, osim hirurškim putem, kada se odstranjuje i deo tkiva. Ova intervencija veoma je neprijatna, bolna, zahteva vreme za oporavak!

Šta još treba da znaju čitateljke Lene? - Lepota je uvek bila i biće na ceni. Do željenog rezultata treba da idu postepeno, strpljivim koracima. Treba i da zapamte da u estetskoj medicini uvek važi pravilo da je manje više!

IDENTIČNO LJUDSKIM MOLEKULIMA Naučnici su iskoristili mogućnost novih tehnologija i napravili filer sastavljen od molekula hijaluronske kiseline identičnih ljudskim molekulima. Tako su nam omogućili nadoknadu volumena, hidrataciju, ispravljanje nepravilnosti kože na najbezbedniji način.

PROBLEMI POČINJU U 25. Već kada napunite četvrt veka dolazi do smanjene produkcije hijaluronske kiseline, što će uzrokovati pojavu prvih znakova starenja. Usne vremenom gube jedrinu i volumen, pojavljuju se sitne borice, olovkom i karminom ne možemo da istaknemo senzualnost na koju smo navikli...

BRZO DO ŽELJENOG IZGLEDA Ako ste nezadovoljni rezultatom, smatrate da je aplikovana veća količina hijaluronskog filera, razgradnja hijalurona može da se ubrza ubrizgavanjem enzima hijaluronidaze, koja ga razlaže već za 24 sata.

SAMO KOD STRUČNJAKA! Aplikovanje hijaluronskog filera je bezbedna metoda u estetskoj medicini ako je izvodi stručna osoba. To mora da bude doktor medicine ili stomatologije, edukovan u ovoj oblasti, a koji ima dozvolu za samostalan rad odobrenu od Ministarstva zdravlja RS.

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track