Najnovije vesti

SRPSKI IMUNOLOG BORISLAV KAMENOV Ovo je najveća zabluda o VITAMINU D, evo kolika nam je dnevna doza potrebna zbog pandemije KORONE
Foto: Profimedia, Printscreen/RTS

pojačava imunitet

SRPSKI IMUNOLOG BORISLAV KAMENOV Ovo je najveća zabluda o VITAMINU D, evo kolika nam je dnevna doza potrebna zbog pandemije KORONE

Zdravlje

Naučna rasprava o uticaju vitamina D na novi soj korona virusa traje, aprof. dr Borislav Kamenov iznosi svoje mišljenje o važnom činiocu našeg imuniteta.

"Najveća zabluda je što se misli da vitamina D ima dovoljno, da ga ima dovoljno u hrani, koju možemo da kupimo na pijaci. To u stvari nije tačno", rekao je imunolog Borislav Kamenov .

"Postoje dve vrste vitamina D: D2 koji se nalazi u hrani i D3 koji dobijamo preko Sunca. E, taj koji dobijamo preko Sunca je suštinski problem. Trebaju nam sada poprilično velike doze, ja sam to govorio više puta".

Kada su u pitanju doze vitamin D, doktor je preporučio sledeće.

"Ljudi koji imaju preko 65 godina treba da uzimaju 10.000 jedinica dnevno, mlađe osobe 5.000 jedinica na dan, a deca u zavisnosti od uzrasta, 1.000, 2.000 ili 3.000 jedinica dnevno", rekao je na televiziji "Belami".

Pre uzimanja vitamin D potrebno je konsultovati se sa lekorom, odnosno proveriti nivo vitamina D u krvi i PTH, hormon paraštitaste žlezde koji reguliše njegov nivo.

"Nema potrebe ništa posebno da se radi da bi se vitamin D uneo u organizam onako kako treba. Jednostavno nakapajte na kašičicu određenu količinu i progutajte. Nema potrebe dodavati malo mleka niti ga stavljati na koricu hleba", objasnio je za "e-kliniku" profesor Borislav Kamenov čija je preporuka da se ovaj vitamin uzima ujutru.

Savetuje i da se pored suplemenata, vitamini unove i putem hrane, kao i da upravo vitaminom D, tokom pandemije korona virusa, ojačamo imunitet.

foto: Shutterstock

kurir.rs/blicžena

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...