Najnovije vesti

5 RAZLOGA ZAŠTO SU ŠLJIVE PONOVO U MODI: Dobre za srce, probavu, ukusne i pune vitamina! Evo zašto treba da ih jedete
Foto: Shutterstock

JEDITE IH REDOVNO

5 RAZLOGA ZAŠTO SU ŠLJIVE PONOVO U MODI: Dobre za srce, probavu, ukusne i pune vitamina! Evo zašto treba da ih jedete

Zdravlje

Izuzetno popularno voće, ne samo zbog ukusa već i zbog lekovitog dejstva i bezbroj mogućnosti za konzumiranje

Šljive su jedna od najrasprostranjenijih vrsta voća na svetu. Ima ih raznih vrsta, a kod nas ćete najčešće naći ljubičastu.

Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6, folne kiseline i niacina. Vitamin C je izuzetno značajan i ima ga dosta u šljivama. Osim što ima antioksidativno delovanje ovaj vitamin pospešuje apsorpciju gvožđa, stimuliše rad imunog sistema, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, a štiti i od bakterija, virusa i alergija.

šljiva, Šljive
foto: Profimedia

Šljive sadrže i bakar, kalijum, magnezijum, gvožđe i bor. Obiluju vlaknima koji doprinose pravilnoj probavi i zdravom metabolizmu. Najukusnija je ako se konzumira sirova, međutim, suve šljive su izuzetno značajne i korisne jer sadrže šest puta više antioksidansa nego sveži plodovi. Šljive imaju i višestruke dobrobiti za zdravlje i lepotu:

Čuvaju zdravlje srca

Šljiva je bogata mineralom kalijumom koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i srčanih otkucaja. Osim kalijuma važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca ima i vitamin C. Istraživanja su pokazala da je konzumacija povrća i voća s visokim udelom ovog vitamina usko povezana sa smanjenjem rizika od bolesti srca i moždanog udara.

srce, Doktor
foto: Shutterstock

Poboljšavaju probavu

Određeni sastavi prisutni u šljivama od velike su koristi za pravilno funkcionisanje probavnog sistema i otklanjanje problema zatvora. Najznačajniji su dijetalna vlakna, sorbitol i izatin. Poznati narodni lek protiv zatvora je kompot od suvih šljiva. Kratko prokuvajte nekoliko suvih šljiva i pojedite ih, najbolje ujutro na prazan stomak, kao i vodicu u kojoj su se kuvale.

Regulišu nivo šećera

Šljive imaju vrlo nizak glikemijski indeks što ih čini odličnim saveznikom u kontroli nivoa šećera. Topiva vlakna iz šljiva pomažu u normalizaciji nivoa šećera u krvi tako što usporavaju brzinu kojom hrana napušta želudac i kontrolišu oslobađanje glukoze u krvi nakon obroka. Topiva vlakna povećavaju osetljivost organizma na insulin i zbog toga mogu igrati važnu ulogu u prevenciji i lečenju dijabetesa tipa 2.

Pomažu u mršavljenju

Ovi ukusni, sočni plodovi ne sadrže zasićene masti i imaju vrlo malo kalorija. U 100 grama šljiva sadržano je svega 46 kalorija. I topiva vlakna iz šljiva doprinose regulaciji telesne težine jer stvaraju osećaj punoće u želucu čime se sprečava prejedanje, a samim time i gojenje.

Online kupovina, Hangar, Wellgreen, Green Fit, Biljne kapi, Mrsavljenje, Zdravo, Prirodno
foto: Profimedia

Čuvaju zdravlje kože

Vitamin E i beta-karoten štite ćelije od slobodnih radikala čime se prevenira gubitak elastičnosti kože, usporava pojava bora i ostalih znakova starenja. Šljiva sadrži visoku količinu antioksidansa sa snažnim protivupalnim svojstvima. Oni poboljšavaju cirkulaciju i metabolizam što pozitivno deluje na očuvanje elastičnosti kože, a istovremeno sprečava pojavu upala, akni i bora.

(Kurir, Foto: Shuttertock)

Bonus video:

ANI NIKOLIĆ NA NASTUPU POPUSTILE KOČNICE: Pevačica sela nasred bine u MINI haljini, publici POKAZALA gaćice i nameštala DEKOLTE!
00:29

ANI NIKOLIĆ NA NASTUPU POPUSTILE KOČNICE: Pevačica sela nasred bine u MINI haljini, publici POKAZALA gaćice i nameštala DEKOLTE!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja