Da bubrezi ponovo ožive uz ACIBADEM
Foto: promo

Da bubrezi ponovo ožive uz ACIBADEM

Život -

Bubrezi su organi koji se nalaze sa obe strane kičme, odmah ispod rebara. Svaki bubreg dugačak je oko 10-12,5 cm i otprilike je veličine veće pesnice. Bubrezi imaju zadatak da filtriraju krv. Uklanjaju otpadne proizvode iz tela, kontrolišu ravnotežu tečnosti u telu i održavaju ispravan nivo elektrolita. Kompletna krv u telu prođe kroz bubrege oko 40 puta dnevno.

Ukoliko otkažu oba bubrega, akumuliraće se štetni otpad i uzrokovati probleme u srcu, plućima i kostima. Ovakvo stanje je opasno po život a poznato je kao otkazivanje bubrega. Visok krvni pritisak i dijabetes dva su najčešća uzroka otkazivanja bubrega. Bubrezi se mogu oštetiti i fizičkim povredama ili drugim poremećajima kao što su formiranje kamena u bubregu, infekcije bubrega i nasledne bolesti bubrega.

„Bolesti bubrega mogu se podeliti u dve grupe: nasledne ili stečene bolesti bubrega. Susrećemo se uglavnom sa slučajevima stečenih bolesti, dok je broj naslednih mnogo niži i to su policistična bolest bubrega i Alportov sindrom kao najdominantije”, navode nefrolozi iz ACIBADEM Centara za transplantaciju bubrega.

Bubrezi neće otkazati tek tako preko noći. Otkazivanje bubrega rezultat je postepenog gubitka funkcije bubrega. Međutim, kada dođe do otkazivanja i razvoja završne faze renalne bolesti (ESDR), preostali načini lečenja su ili dijaliza ili transplantacija bubrega.

Razvoj medicinskih metoda transplantacije dodatno unapređuje i hirurške tehnike

Dok dijaliza može da zameni bubrege u delu njihovih funkcija, transplantacija je optimalan tretman za pacijente sa ESRD. Svi pacijenti kojima je dijagnostikovana bolest bubrega u završnoj fazi treba da prođu procenu radi transplantacije bubrega i unapređenja kvaliteta života, dužeg životnog veka i nižih dugoročnih troškova.

Razvoj medicinskih metoda transplantacije unapređuje i hirurške tehnike. Najnoviji napredni trendovi obuhvataju i otvorene hirurške intervencije ali i operacije sa minimalnim pristupom. Svim živim donatorima koji daju deo sebe da bi spasili život voljene osobe, lekari se trude da im maksimalno olakšaju i primenjuju manje invazivne tehnike. Zbog toga su poslednjih godina u praksu ušle minimalno invazivne metode. U ACIBADEM Centarima za transplantaciju bubrega koriste se laparoskopske tehnike koje maksimalno skraćuju boravak u bolnici.

„Uparena“ ili „unakrsna“ transplantacija bubrega jedna je od napredniha opcija za one koji imaju dobrovoljnog živog donora. Transplantacije sa nekompatibilnim krvnim grupama su i skupe i prate ih veći rizici. Uparena donacija je recipročna razmena donatora između parova primalac-donator zbog krvne grupe ili imunološke nekompatibilnosti. Zamenom bubrega između parova, svaki primalac dobija kompatibilan bubreg. U slučaju da je uključeno više od dva para, koristi se naziv „domino“ transplantacija.

Bubreg koji je spasao gospođu Erik stigao je iz Bugarske

Gospođa Halime Erik je 51-godišnjakinja koja ima 12 dece i 30 unučadi. Gospođi Erik je dijagnostikovano otkazivanje bubrega. Bila je poznata po svojoj veseloj i „toploj“ ličnosti sve do početka otkazivanja bubrega a onda je ponovo ujedinila celu porodicu da joj pomogne da se oporavi. Ipak, među njima nije bilo odgovarajućeg para pa je spasonosni bubreg stigao iz Bugarske. Ibrahim Emin iz Bugarske takođe je dugo patio zbog dijalize i tražio je rešenje u transplantaciji bubrega. Pozivi koje su dobili doneli su nadu u obe porodice.

Profesor Hamdi Karakaialı, opšti hirurg koji je izvršio operaciju zamene uparenih bubrega, navodi da je uparena zamena važan alternativni metod lečenja za pacijente čiji se donori ne poklapaju, i naglašava činjenicu da se ovim omogućava da se dva para istovremeno leče u bolnici. Navodeći da je rizik od krvarenja i infekcije minimiziran i da je postoperativni oporavak mnogo brži zbog činjenice da se zamena bubrega obavlja neinvazivno, profesor Hamdi Karakaialı kaže: „Donore otpuštamo trećeg dana nakon operacije, a pacijente posle nedelju dana. Proces je bio sličan i uspešan sa porodicama Emin i Erik; bubrežne funkcije oba pacijenta sada su u potpunosti u granicama normale”.

Njihov produbljeni odnos razvio se nakon razmene uparenih bubrega. Dar života i to preko državnih granica. Za razliku od stanja od pre nekoliko meseci, porodice Emin i Erik sada su ispunjene srećom.

Uparene transplantacije često se rade u ACIBADEM Centrima za transplantaciju bubrega i to uz odlične rezultate. Pošto se mnogi pacijenti iz celog sveta tamo prijavljuju za lečenje, postoje velike šanse da se pronađe dobar spoj za unakrsne transplantacije.

Stopa uspešnosti u velikoj meri zavisi od zdravstvenog centra i lekarskog tima odgovornog za operaciju i dugotrajno praćenje. Hirurške tehnike, opcije antimikrobnog tretmana i sposobnost prilagođavanja režima imunosupresiva prema specifičnim potrebama svakog pacijenta mogu napraviti razliku između uspešne i neuspešne transplantacije. ACIBADEM Healthcare Group vodeće je odredište za transplantaciju bubrega u Turskoj. Mnogi pacijenti iz celog sveta biraju ACIBADEM Centre za transplantaciju bubrega za mesto svog izlečenja, privučeni inovativnim hirurškim tehnikama, visokom uspešnošću i međunarodnom uslugom prilagođenom svakom pacijentu. Neki od najiskusnijih transplantacionih hirurga u Turskoj i širom sveta rade u ACIBADEM-u.

Sve procedure vezane za transplantacije izvode se na multidisciplinaran način, uz pomoć tima stručnjaka koji zajedno rade kako bi transplantacija svakom pacijentu prošla što jednostavnije.

serbia@acibadem.com https://www.acibadem.rs

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track