NOVA TEHNIKA SAGOREVA SALO, BEZ FIZIČKE AKTIVNOSTI?! Struka se oglasila o novoj teoriji: Postoje 3 vrste MASTI koje MORAMO UNOSITI
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock, Ilustracija

sedim, a salo se topi!?

NOVA TEHNIKA SAGOREVA SALO, BEZ FIZIČKE AKTIVNOSTI?! Struka se oglasila o novoj teoriji: Postoje 3 vrste MASTI koje MORAMO UNOSITI

Život -

Kako je gojaznost jedna od najozloglašenijih bolesti, srpski naučnici su otkrili inovativan način da mast, ili salo pretvore u mašinu za mršavljenje, takozvanim procesom "brauninga".

Gosti programa Redakcija bili su dr Svetlana Stanišić, profesor fizičke hemije i profesor dr Momčilo Matić, nutricionista i profesor prirodne medicine. Razgovor su započeli pričom o fizičkoj aktivnosti koja je neophodna za održavanje dobrog opšteg stanja.

Momčilo Matić
foto: kurir tv

- Ako ne spavamo dovoljno trošimo sive masti koje su dobre, a bele masti se nagomliavaju. Od jedan sat noću, pa do ćetiri sata sive mase se čuvaju, a bele se izbacuju - rekao je Matić.

Kako ljudi uvek traže prečice, za rešavanje problema gojaznosti izjasnila se Stanišić.

- Da objasnimo to braon masno tkivo. Kako starimo gubimo to tkivo, a nakuplja se belo masno tkivo koje ne može da se troši. Braon tkivo može se vratiti hladnoćom i hladnom kupkom. On utiče na održavanje temperature u telu i to nije tako lako reštiti, a uglavnom ti pomagači utiču samo tako što pomeraju masno tkivo iz jednog u drugi deo tela - rekla je Stanišić.

Svetlana Stanišić
foto: kurir tv

Ona je ispričala da smo na generalnom nivou povećali unos ugljenih hidrata i masti i to je posledica.

Koja je razlika između dobrih i loših masti pojasnio je Matić.

- Imamo četiri vrste masti: Bele, masti u obliku celulita i masti koje su viselarne i najgore. Često ih imamo na jetri i trbuhu, i iz njih stalno cure te masnoće koje prave upalne procese u našem telu - rekao je Matić.

On je posebno istakao insulin koji ne može da razlaže masnoću ako je procenat unosa ugljenih hidrata velik.

Online kupovina, Hangar, Springwell, Belinea Phaseo, hrana, kilogrami, mršavljenje, skrob, ugljeni hidrati
foto: Profimedia

- Problem su trigleciridi, ne masna hrana. Masti su sastavni deo organizma i treba naći alternativu. Greška je što nas upozoravaju da su masti iz badema, lešnika, avokada opasne- to nije istinito, to su dobre masti! - rekao je Matić i dodao da mi iz holesterola dobijamo sve dobrobiti jer je holesterol sastavni deo ćelije.

01:46

Postoje dobre, loše i neutralne masti!

- Ja volim da delim masti na dobre, loše i neutralne: Dobre su omega 3 masti u plavoj ribi, korisne za imunitet, kod beba za razvoj mozga, biljna ulja, orašasti plodovi, laneno ulje i maslinovo ulje i to su masti sa kojima možemo da preteramo, i treče - neutralne masti koje su životinjskog porekla i ne donose nikakvo dobro samo će nas ugojiti.- rekla je Stanišić i u posebnu kategoriju ubacila trans masti.

- One dolaze iz margarina, lisnatih testa, putera i friteza ulja, koja se mnogo puta zagrevaju iznova i iznova - ispričala je Stanišić.

Kako su navike ljudi da zimi unose više hrane, da li u zimskom periodu ipak treba da povedemo računa o ishrani, ili da se "utoplimo" i iznutra?

Matić je ispričao da nije zdravo ni jedno ni drugo, nego da se cele godine vodi računa.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track