Najnovije vesti

OD FATE MUJA: Bosanke dolaze po muškost u Beograd

Promena pola

OD FATE MUJA: Bosanke dolaze po muškost u Beograd

Zdravlje
Oko 15 građana iz BiH, uglavnom dama, odlučilo se za tako nešto odlaskom na operaciju kod renomiranog doktora Miroslava Đorđevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju

SARAJEVO - Iako je u svetu promena pola gotovo normalna pojava, u BiH je veliki tabu, ali oko 15 građana iz BiH, uglavnom dama, odlučilo se za tako nešto odlaskom na operaciju kod renomiranog doktora Miroslava Đorđevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju.

O promeni pola se u BiH ne priča, a i kad se pomene, pojavi se bura kontroverzi i negativnih reakcija, ali, kako navodi sarajevski dnevnik, pojedinci dobro poznaju svetski popularnog doktora Đorđevića, koga zovu "čarobnjakom za muško-ženske stvari".

Đorđević, transseksualni hirurg, koji je do sada u Srbiji i svetu izveo oko 500 operacija promene pola, otkrio je da je u poslednjih pet do šest godina među pacijentima koji su želeli da promene pol bilo i oko 15 građana iz BiH.

"Dolaze mi pacijenti iz celog sveta. Svakako da je bilo slučajeva i sa građanima BiH. Ono što je zanimljivo jeste da je, kada su u pitanju građani vaše zemlje, uglavnom reč o damama koje žele da postanu muškarci", obelodanio je beogradski hirurg.

Osim nesporne stručnosti, razlog zbog kojeg mnogi na ovaj operativni zahvat odlaze u Srbiju je i vrlo povoljna cena.Za ovu operaciju potrebno je izdvojiti oko 3.500 evra, a za stanovnike Srbije cena je trostruko niža, dok ista operacija u SAD košta i do 50.000 dolara.

Operacija traje šest sati, pri čemu pacijent ne prolazi kroz traumu višestrukih zahvata, a u komplikacije spadaju postoperativno kajanje, problemi sa funkcionalnošću ili upala.

"Operacija nije hir, već deo lečenja poremećaja polnog identiteta i poslednja je faza u lečenju. To uključuje rad sa psihijatrima od najmanje godinu dana. Hormonska terapija traje do godinu dana i posle toga pacijenti steču neke osnovne uslove da se podvrgnu hirurškom lečenju. Neophodno je i savetovanje u trajanju od najmanje godinu dana", pojasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, zbog relativno zatvorene sredine u kojoj žive, posle operacije većina pacijenata se odseli iz BiH i počinje novi život.

Čez Bono, nekada ćerka a sada sin popularne američke pevačice i glumice Šer, započeo je proces promene pola i finalnoj operaciji želi da se podvrgne u Srbiji.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...