Angina pektoris može biti korak do infarkta

Srčano oboljenje koje se javlja u dva oblika mora biti pažljivo praćeno i lečeno jer predstavlja ozb

Angina pektoris može biti korak do infarkta

Život -
Karakterističan bol u predelu grudne kosti, koji se pojačava pri naporu i hladnoći, a širi prema vratu, uz trnjenje leve ruke, tipični su simptomi ove bolesti

Osetili ste iznenadni bol u grudima i ne znate o čemu je reč jer vam se dešava prvi put. Iako je ubrzo prošao, posle nekog vremena javio se opet. Primetili ste da je posebno intenzivan kad se fizički zamorite, tada vam se čak proširi i na grlo. Onda ga neko vreme ne bude, pa pomislite da ste se samo preforsirali. Međutim, u jednom trenutku javio se u još jačem obliku, bio je toliko izražen da je čak i leva ruka počela da vam trne. Nipošto nemojte ignorisati te simptome jer mogu biti jasan znak da ste oboleli od srčane bolesti angine pektoris. Zato pravac kod lekara!Angina pektoris je oboljenje izazvano smanjenim dotokom krvi u srčani mišić i predstavlja ozbiljan medicinski problem. Zato je Dr Kurir istraživao kako ta bolest nastaje i na koji način može da bude lečena.Prof. dr Višeslav Hadži Tanović, najpoznatiji srpski kardiolog, objasnio je da angina pektoris nastaje zbog suženja krvnih sudova srca kao posledice arterioskleroze, to jest otvrdnuća ili gubitka elastičnosti srednjih ili velikih arterija.- To dovodi do manjka kiseonika u srčanom mišiću ili takozvane ishemije, što izaziva karakterističan bol u vidu stezanja u predelu grudne kosti, a širi se prema grlu i levoj ruci. Kako je bol sličan bolu zbog upale krajnika, nazvan je angina pektoris, ili grudna angina. Srčani mišić signalizira bolom u grudima da mu nedostaje kiseonik i upozorava da treba da se smanji fizička aktivnost i uzme lek koji širi krvne sudove i omogućava da krv dopremi više kiseonika - rekao je dr Hadži Tanović.Prema njegovim rečima, kardiolozi razlikuju dva oblika bolesti.- Prvi je lakši oblik ili stabilna angina pektoris, a drugi je teži i naziva se nestabilna angina pektoris. Kod pacijenata koji su oboleli od lakšeg oblika bol u grudima javlja se prilikom napora i fizičke aktivnosti, ali i tokom stresnih situacija, hladnoće i velikog uzbuđenja. Tada bol traje oko pet minuta i prestaje spontano. Kod osoba koje pate od težeg oblika bol u grudima javlja se i kad nisu izložene naporu, kad miruju. U tim slučajevima bol traje između 10 i 20 minuta i prestaje tek kad pacijent uzme lek. Nestabilan oblik angine pektoris predstavlja korak do srčanog infarkta - naglašava dr Hadži Tanović.Prema njegovim rečima, ukoliko bol traje duže od 20 minuta i ne prestaje ni nakon uzimanja leka, već se pojačava, a prate ga bledilo i malaksalost, obavezno treba odmah pozvati Hitnu pomoć.- Ovi simptomi predstavljaju predinfarktno stanje s najverovatnijim razvojem srčanog infarkta - istakao je sagovornik Dr Kurira.

Prof. dr Višeslav Hadži Tanović,
Prof. dr Višeslav Hadži Tanović,

Faktori rizika♦ genetika - najvažniji faktor♦ stres♦ povišen krvni pritisak♦ povišen nivo holesterola♦ trigliceridi i šećer♦ pušenje♦ smanjena fizička aktivnost i gojaznostLako do dijagnozeProf. dr Višeslav Hadži Tanović istakao je da je dijagnostikovanje angine pektoris relativno lako, a da je glavni simptom pojava bola u grudima usled napora i hladnoće.- Potrebno je uraditi snimanje EKG, ultrazvuk srca, test opterećenja i stres ehokardiogram. Ipak, najpreciznija dijagnostička metoda za bolest je koronarografija, rendgenski snimak krvnih sudova srca s kontrastom, koji nam daje precizne podatke o stepenu njihovog suženja. Terapija može biti samo lekovima ili uz stent ili bajpas - objašnjava stručnjak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track