Hormon grelin kriv za povišen holesterol u krvi?

Otkriće

Hormon grelin kriv za povišen holesterol u krvi?

Život -
Taj hormon blokira receptor melanokortin 4 (MC4R), koji se nalazi u delu mozga hipotalamus, a koji inače upravlja nizom važnih životnih funkcija

VAŠINGTON - Naučnici su otkrili da je za nivo holesterola u cirkulaciji odgovoran hormon u mozgu - grelin, koji ima važnu ulogu u regulaciji unosa hrane i potrošnji energije.

Tim istraživača američkog Univerziteta Sinsinati otkrio je da miševi koji imaju veliku koncentraciju hormona grelin u mozgu imaju i veliku koncentraciju holesterola u krvi.

Prema stručnjacima, čini se da taj hormon blokira receptor melanokortin 4 (MC4R), koji se nalazi u delu mozga hipotalamus, a koji inače upravlja nizom važnih životnih funkcija, od telesne temperature, preko ishrane pa sve do emocija i motivacije.

Naučnici tvrde da to otkriće pruža nove terapeutske mogućnosti, ali je potrebno da se sprovede još mnoga istraživanja pre nego što bi se mogla sprovesti ispitivanja na ljudima.

Trenutne terapeutske mogućnost za snižavanje nivoa holesterola sastoje se od smanjenja unosa masti, redovnog vežbanja i uzimanja lekova koje je propisao lekar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track