Koristio se još u Starom Egiptu, duže od milenijuma se uzgaja u Kini i Indiji, Francuzi od njega prave različita tradicionalna jela i čorbe. Jedino mi gazimo po njemu, čupamo ga i bacamo kao korov.
Tušt je jednogodišnji, ali vrlo uporan "korov" koji, kada nam se jednom nastani u bašti ili dvorištu, teško ga se možemo rešiti (najčešće se nastanjuje ispod paradajza - potražite ga prvo tamo).
Biljka koja se često smatra korovom zapravo je i besplatna hrana i neverovatan prirodni lek. Zato izađite napolje i pogledajte šta se sve skriva u vašem dvorištu.
Tušt (portulaca oleracea) ćete prepoznati po mesnatim, sočnim listovima i žutim cvetovima. Njegova reputacija da je samo korov proizilazi iz činjenice da raste u različitim uslovima, od plodnog baštenskog đubriva do pustih delova i kamenja.
PREDLOG ZA SALATU OD TUŠTA
Potrebno je za četiri porcije:
- četvrtina šolje sirćeta od belog vina
- 2 kašičice šećera
- 4 šolje tušta
- So, biber, začini po želji
- Kašika sitno naseckanog crvenog luka ili mladog luka
Kad pomešate sve sastojke, ostavite u frižideru do sat vremena pa poslužite.
Otpornost ove biljke se ogleda u činjenici da njeno seme može opstati u zemljištu čak 40 godina. Tušt potiče iz Persije i Indije, ali danas raste širom sveta. Postoje dokazi koji potvrđuju da se može koristiti za tretiranje raznih zdravstvenih problema.
Istraživači su otkrili da tušt sadrži više antioksidanata od spanaća i da je koncentracija omega 3 masnih kiselina veća od količine koja se može naći u nekim ribljim uljima. Činjenica da je prikladna za vegetarijance i vegane takođe ide u prilog ovoj biljci.
1. Ima čak šest puta više vitamina E od spanaća
2. Sedam puta više beta-karotena nego šargarepa
3. 25 mg vitamina C (20% preporučenog dnevnog unosa) magnezijum, kalcijum, gvožđe, vitamin B2, kalijum, fosfor i mangan.
Kurir.rs/Magazin.ba, Foto: Profimedia