Najnovije vesti

NAJLEPŠA ĆERKA CARA NIKOLAJA II NESUĐENA JUGOSLOVENSKA KRALJICA Aleksandar I Karađorđević PLAKAO je zbog njene TRAGIČNE sudbine
Foto: Printscreen/Youtube

Pogubljena u 21. godini zajedno sa celom porodicom

NAJLEPŠA ĆERKA CARA NIKOLAJA II NESUĐENA JUGOSLOVENSKA KRALJICA Aleksandar I Karađorđević PLAKAO je zbog njene TRAGIČNE sudbine

Žena

Bila je najlepša ćerka poslednjeg ruskog cara Nikolaja II Romanova. Krasne lepote, Tatjana Romanov ime je dobila prema Puškinovoj heroini romana “Evgenije Onjegin”, jer je ruski car želeo da ima ćerke Olgu i Tatjanu, prema slavnoj pesmi. 

Rodila se 10. juna 1897. godine u Sankt Peterburgu. a u palati se govorilo kako je najlepša od četiri sestre i najsličnija majci Aleksandri, sa kojom je bila vrlo bliska. 

foto: Printscreen/Youtube

Sestre Romanov nisu imale nikakvih dodira sa spoljašnjim svetom sve do Prvog svetskog rata, kada su Olga, Tatjana i mama Aleksandra završile bolnički kurs i brinule kao medicinske sestre Crvenog krsta za ranjenike. 

Ruski car Nikola II Romanov bilo je netipično liberalan za vladara onog vremena. Pokazao je to u nekoliko navrata, a pogotovo kada je srpski kralj Petar I Karađorđević zatražio ruku njegove Tatjane za svog sina i prestolonaslednika Aleksandra I.

foto: Printscreen/Youtube

“Moje ćerke će same odabrati za koga će se udati”, odgovorio mu je pismenim putem, iako su dogovoreni brakovi bili normalna pojava onog vremena. Ali, primetio je da Aleksandar ne može da odvoji pogled sa njegove ćerke kada su došli u posetu.

Bračni pregovori su prekinuti zbog izbijanja Prvog svetskog rata, ali par je navodno razmenjivao pisma sve do tragičnog završetka porodice Romanov.

Tatjana se jedno vreme viđala i dopisivala sa rođakom Dmitrijem Jakovljevićem Malamom, koji je bio pripadnik carske vojske. Oduševio je ju neočekivanim darom – francuskim buldogom kojem je dala ime Ortipo.

foto: Printscreen/Youtube

Po izbijanju ruske revolucije 1917. godine, cela carska porodica uhapšena je i odvedena u Ekaterinburg. Naredne, 1918. godine, čitava porodica bačena je u zatvor. Na letnje veče, 16. jula te godine, car, carica Aleksandra i njihovo petoro dece izvučeni su iz svojih kreveta i odvedeni u podrum Ipatjev kuće u kojoj su se nalazili, gde su bačeni u okove.

Na tom mestu su bezdušno pogubljeni, zajedno sa poslugom i porodičnim lekarom. Sa prelepom Tatjanom ubijen je i njen voljeni pas Ortino, francuski buldog.

kurir.rs/opanak

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...