DAME, PAŽNJA! Svi mislimo da su ove NAMIRNICE ZDRAVE, ali naučnici upozoravaju da UNIŠTAVAJU IMUNITET I GOJE!
Foto: Profimedia

istraživanje

DAME, PAŽNJA! Svi mislimo da su ove NAMIRNICE ZDRAVE, ali naučnici upozoravaju da UNIŠTAVAJU IMUNITET I GOJE!

Žena -

Mnogi koji žele da smršaju pridržavaju se dijeta koje podrazumevaju unošenje voća. Međutim, načnici su zaključili da konzumiranje velikih doza fruktoze može da ometa pravilno funkcionisanje imunološkog sistema.

Naime, kako prenosi časopis "Nature", fruktoza ili voćni šećer je monosaharid koji se nalazi u voću, povrću, ali i u drugim biljkama. Budići da svaki šećer goji, isti je slučaj i sa onim iz voća.

voće, povrće, ishrana
foto: Shutterstock

Osim što utiče na liniju, fruktoza remeti i metaboličke procese što je pokazalo jedno istraživanje.

Stručnjaci sa Univerziteta Svonsi, Univerziteta Bristol i Instituta Fransis Krik u Londonu su na miševima proučavali kakav je efekat fruktoze na organizam. Otkrili su da reprogramira ćelijske metaboličke procese, usled čega dolazi do zapaljinski procesa u organizmu.

Istraživanja pokazuju da prekomerna konzumacija fruktoze, prema tome, može da izazove zapaljenske reakcija imunog sistema, što izaziva oštećenje ćelija i tkiva i narušava funkcionisanje organizma u celosti.

Osim toga, pojačana upotreba hrane bogate fruktozom može izazvati giht, jedan oblik artritisa i još jednu neprijatnu metaboličku bolest. Osobe koje teško vare voćne šećere mogu imati probleme sa dijarejom. Voćni šećeri se dugo zadržavaju u debelom crevu, tamo ih napadaju bakterije i dalje izazivaju gasove ili grčeve u stomaku.

Zaključak je da fruktoza povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i pojave oboljenja masne jetre, ističu lekari.

Voće
foto: Profimedia

Kurir.rs/I.B.

BONUS VIDEO:

00:44

NEKI MISLE DA SAM U AUSTRALIJI! Tanja Savić oglasila se iz rodnog Smedereva i pokazala sebe u opuštenom izdanju, bez šminke! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track