VEOMA JE LAKO ODRŽATI ORHIDEJE U ŽIVOTU: Ovo je 5 saveta kako da vaše omiljeno cveće preživi letnje VRUĆINE!
Foto: Profimedia

VEOMA JE LAKO ODRŽATI ORHIDEJE U ŽIVOTU: Ovo je 5 saveta kako da vaše omiljeno cveće preživi letnje VRUĆINE!

Žena -

Orhideje vole sunce, ali preterana izloženost sunčevim zracima može biti loša za njih. Ovo je nekoliko saveta na šta trebate pripaziti i kako ih održati zdravim i lepima tokom celog ljeta.

orhideja
foto: Profimedia

Pripazite na „opekotine“ I orhideje se mogu „opeći“ od preterane izloženosti suncu. Znakovi da je vašem Falenopsisu ili recimo Cimbidiju naštetilo sunce vide se u promeni boje na cvetu i listovima. Cvetovi i lišće mogu da izblede, da počnu da venu, a koren se čak i početi sušiti. Zablokirajte pristup suncu Zaštitite svoje orhideje od prejakog sunca. Prozirne zavese dobra su zaštita za orhideje u unutrašnjosti doma jer sprečavaju direktnu izloženost, a istovremeno ipak propuštaju nešto svetlosti. Ako orhideje držite vani, stavite ih ispod natkrivenih područja ili u hlad drveta sa raskošnom krošnjom.

orhideja
foto: Profimedia

Kontrolišite vlažnost u domu Kontrolišite količinu vlage u domu tokom letnjih meseci. Zbog visokih temperatura to možda neće biti tako lak zadatak. Iako postoje neke vrste orhideja poput npr. Vande koje uživaju u okolini sa 80 odsto vlage, to nije slučaj sa većinom biljaka te vrste. Najbolji način da biljčicama podarite dovoljno vlažnosti jesteda raspršite nešto sveže vode na listove orhideje svako jutro. Čuvajte ih od buba Leto je vreme kada orhideje napadaju grinje i druge dosadne bube. Ako imate zaražene orhideje, preporučuje se da prebrišete cvetove i lišće pamučnom krpicom umočenom u izopropanol. Pitajte za savet u cvećari je li vam potrebno neko jače sredstvo za ubijanje buba.

Upoznajte bliže svoju orhideju Nije svaka orhideja ista niti se tretira na isti način. Recimo, kada je u pitanju zalivanje orhideja – nezavisno od toga je li leto ili neko drugo godišnje doba - preporuke mogu varirati od vrste do vrste. Miltonija i Cimdij trebale bi neprestano biti vlažne, dok Falenopsis treba da bude suv između dva zalivanja. Istražite sve što je potrebno vašoj vrsti orhideje i dajte joj svu potrebnu ljubav i pažnju.

orhideja
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:26

ŠIJAN PREDSTAVIO NOVU KNJIGU: Svet filma viđen očima Nušića, Andrića i Crnjanskog

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track