DA LI ZNATE DA POSTOJI 70 VRSTA MASLINA? Koja god da vam je omiljena, niste pogrešili, a OVAKO ćete da izaberete i NAJBOLJE ULJE
Foto: Profimedia

i hrana i lek

DA LI ZNATE DA POSTOJI 70 VRSTA MASLINA? Koja god da vam je omiljena, niste pogrešili, a OVAKO ćete da izaberete i NAJBOLJE ULJE

Žena -

Svaka maslina blagotvorno deluje na organizam: bogate su vitaminima A, E, D, K, mononezasićenim i polinezasićenim masnoćama, omega 3 i 6 masnim kiselinama, antioksidansima, polifenolima i flavonoidima...

Italijani ih obožavaju, gotovo da nijedno jelo ne mogu da zamisle bez maslinovog ulja. Smatraju da samo jedna mala kašika dnevno može da spreči suženje krvnih sudova i procese oksidacije u organizmu, smanji krvni pritisak i nivo šećera u krvi, a takođe poboljšava i mineralizaciju kostiju.

maslinovo ulje
foto: profimedia

Ekstradevičansko maslinovo ulje

Ovo ulje smatra se najkvalitetnijim. Dobija se hladnim ceđenjem plodova masline. Veruje se da je najzdravije jer se proizvodi isključivo mehaničkim procesima. Hladno ceđeno ulje nastaje s prvim ceđenjem maslina na temperaturi do 30°C, bogatog je ukusa i mirisa. Razne salate, marinade i prelivi ne mogu bez njega, a preporučuje se i za prženje i dinstanje jer se raspada na temperaturi od 190 do 210°C.

U službi lepote i zdravlja dovoljno je da konzumirate dnevno samo jednu malu kašiku ovog ulja.

Naš savet je da ulje konzumirate sveže, ali pripazite, jer vremenom može da oksidira i izgubi svojstva. Držite ga u tamnim flašama, na hladnom mestu (daleko od šporeta ili drugog izvora toplote), i to dobro zatvorenog, da čep ne propusti vazduh.

Maslinovo Ulje
foto: Shutterstock

Devičansko maslinovo ulje

Ovo ulje se takođe dobija bez hemijske prerade, ali ima nešto veći procenat slobodnih masnih kiselina. Prihvaćen standard u svetu je da ulje sa oznakom extra virgine ima manje od jedan odsto slobodnih masnih kiselina, a najbolje je ono koje sadrži 0,2 odsto. Preporučuje se da ga koristite za salate, a u jela ga stavljajte tek pred kraj kuvanja.

Rafinisano maslinovo ulje

Dobija se iz devičanskog maslinovog ulja postupkom koji ne izaziva promene u strukturi triglicerida. Sme da sadrži do 0,3% ostatka slobodnih masnih kiselina. Uglavnom ga koriste za salate oni koji ne vole miris maslina u jelu.

Ulje od komine masline

Pravi se od ostataka maslina posle ceđenja, i daleko je jeftinije od ekstradevičanskog i devičanskog maslinovog ulja, ali mu je i kvalitet lošiji. Pazite, ne preporučuje se za prženje!

(Kurir.rs/B.M.)

Muškarac, Maslinovo ulje
foto: Profimedia

Bonus video:

02:45

Žene prave sapun od jestivog, iskorišćenog ulja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track