Najnovije vesti

ŠTA ĆE SE STVARNO DESITI AKO SE UZIMA KAŠIČICA MEDA SVAKO JUTRO? Odgovor nutricioniste je ODLIČAN, evo i koja ZABLUDA je razbijena
Foto: Shutterstock

neverovatno

ŠTA ĆE SE STVARNO DESITI AKO SE UZIMA KAŠIČICA MEDA SVAKO JUTRO? Odgovor nutricioniste je ODLIČAN, evo i koja ZABLUDA je razbijena

Žena

Skoro svaka kuća u Srbiji ima teglicu meda koja skoro religiozno stoji u kuhinji, što nije ni čudo uzevši u obzir da je med zdrav i blagotvoran.

med
foto: Shutterstock

Ako uopšte možemo govoriti o popularnosti meda, s obzirom da je u našoj svakodnevici prisutan odvajkada, sada je na vrhuncu, a pre svega zahvaljujući činjenici da sve veći broj ljudi izbacuje beli šećer iz ishrane.

Med je odlična, ako ne i najbolja alternativa šećeru, pa je prva preporuka nutricionista i stručnjaka. A ako već niste rešeni da ga u tolikoj meri uvrstite u ishranu, onda bi svakako trebalo razmisliti o jednoj kašičici meda svakog dana - ova jednostavna rutina ima brojne benefite za naš organizam.

med
foto: Profimedia

"Med je definitvno najbolji zaslađivač na našim prostorima. Prema pravilu da je najbolje jesti hranu koja potiče sa podneblja gde živimo, zaista je iracionalno koristiti nekoliko puta skuplje zaslađivače poput javorovog sirupa ili agave koji ionako treba, zbog viška fruktoze, izbegavati. Kašika meda na dan je svakako dobra navika, kako se za med tvrdi da, osim transparentne nutritivne vrednosti koju možemo prikazati, daje brojne pogodnosti za celokupno zdravlje, te sve sisteme organa u našem telu", ističe dijetetičar - nutricionista Tanja Olajdžija za Blic Ženu.

Na prvom mestu redovna konzumacija meda ojačaće vaš imuni sistem, ali to je samo jedno od niza blagotvornih dejstva ove namirnice. Evo kako još med može da utiče na naše zdravlje:

Poboljšava cirkulaciju

Jača snagu srca i poboljšava srčani ritam

Poboljšava probavu

Poboljšava obnavljanje tkiva

Potpomaže obnavljanje krvnih elemenata

Ima antibakterijsko dejstvo

Poboljšava otklanjanje toksičnih materija iz organizma

Deluje protiv stresa

Sigurni smo i da ste čuli za čuveni mit o tome kako med treba konzumirati isključivo drvenim kašičicima. Ipak, ukoliko zanemarimo estetski momenat, ovakva pretpostavka nije stručno potkovana.

Med
foto: Shutterstock

"Da li ćete uzeti kašiku meda ujutro ili uveče manje je važno, važno je da vam ta konzumacija prija. I takođe znajte da je zabluda da se med konzumira isključivo drvenim kašikama. Današnji pribor za jelo ne dolazi u interakciju sa sastojcima meda, te ga bez bojazni možete konzumirati običnim metalnim kašičicama", zaključila je Tanja.

(Kurir.rs/Blic Žena)

Bonus video:

Jasna sa svojom porodicom pravi med, a tokom korone ga je prodavala putem MEDOMATA!
02:48

Jasna sa svojom porodicom pravi med, a tokom korone ga je prodavala putem MEDOMATA!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja