Zatočeni srpski pomorac hrani se vitaminima iz čamaca za spasavanje
Foto: Wikipedia

Drama u alžirskoj luci

Zatočeni srpski pomorac hrani se vitaminima iz čamaca za spasavanje

Društvo -
Petar Perović sa Zlatibora kaže da je stanje među ljudima alarmantno i da su neki od njih poprilično iznemogli

BEOGRAD - Posada slovenačkog broda “Istra”, koja je danima ukotvljena u alžirskoj luci Bedžaji u Alžiru, još nije dobila ni hranu ni gorivo.Među posadom se nalazi i jedan državljanin Srbije Petar Perović sa Zlatibora. Ambasador Srbije u Alžiru Miroslav Šestović kaže da je kapetan broda tek juče obavestio lučke vlasti o situaciji u kojoj se posada nalazi, dok je agent slovenačke kompanije “Eurošiping”, čiji je brod, dao uveravanja da će novac za gorivo i namirnice biti uplaćen ovih dana.

Državljanin Srbije Petar Perović, član posade, kaže da je stanje među ljudima alarmantno i da su neki od njih poprilično iznemogli. Vode još imaju, a hrane se mineralima i vitaminima u tabletama iz čamaca za spasavanje. On ističe da nije tačna informacija da je posada broda u nekakvom štrajku, već da su u ozbiljnom problemu.

Šestović kaže da je ambasada u stalnom kontaktu sa Perovićem, kao i da je kontaktirala s agentom “Eurošipinga” u Bedžaji da bi posadi obezbedio hranu. On kaže i da je postojala mogućnost da članovi posade izađu sa broda, ali tek pošto kapetan o tome obavesti alžirske vlasti, što je on učinio tek juče.

Oglasio se i vlasnik broda Istra

Vlasnik preduzeća Jurošiping (Euroshipping) iz Kopra Bogdan Glavina izjavio je da se teškoće u kojima su se našli njegovi brodovi "Istra" i "Padna" rešavaju i da su izveštaji nekih medija da je on nestao netačna. Glavina je takođe demantovao izveštaje da su mornari na brodu "Istra" u alžirskoj luci Bedžaja ostali bez hrane, navodeći da je reč o "čistoj izmišljotini", prenose slovenački mediji. On je istakao da je svaki dan u kontaktu sa brodom i da se "stvar rešava". Hrvatski Sindikat pomoraca saopštio je da je brod "Padna" na kojem su hrvatski, slovenački, rumunski i gruzijski pomorci, u hrvatskom brodogradilištu u Kraljevici gde već dva meseca čeka na obnovu isteklih dokumenata, a posada je poslednju platu dobila u februaru mesecu. Drugi brod Jurošipinga, "Istra", usidrena je tri nedelje u Alžiru zbog neplaćenog računa za gorivo, posada koju čine hrvatski, srpski, crnogorski i gruzijski mornari nema dozvolu vlasti da se iskrca, a mornarima ponestaje hrane i vode.

Glavina je naveo da je mornare "strah, jer nisu dobili plate" i dodaje da se plate isplaćuju u Kopru. Kad je reč o brodu "Padna", vlasnik je rekao da sve zavisi od jedne od slovenačkih banaka, pri čemu nije reč o finansijskom već o administrativnom pitanju dokumentacije u vezi sa hipotekom. "Posledica je da je i drugi brod (Istra) zadržan zbog finansija, jer je jedno povezano sa drugim", rekao je još vlasnik Jurošipinga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja