PANIKA: Među izbeglicama u Salcburgu ima i gubavaca!
Foto: Printscreen Krone.at/Markus Tschepp

AZILANT ZADRŽAN U BOLNICI

PANIKA: Među izbeglicama u Salcburgu ima i gubavaca!

Austrija -
Lekari su potvrdili da muškarac zaista boluje od lepre ali da bolest srećom nije buknuila i da navodno ne postoli opasnost od zaraze

SALCBURG - Među izbeglicama u šatorskom naselju ima obolelih od lepre (gube).

U jednom šatorskom naselju prilikom kontrole u petak otkriveno je da jedan od tražilaca azila (33) boluje od gube. On je odmah prebačen u Nacionalnu bolnicu na detaljan pregled. Lekari su potvrdili da muškarac zaista boluje od lepre ali da bolest srećom nije buknuila i da navodno ne postoli opasnost od zaraze.

Međutim zbog predistrožnosti i da se ne bi širila panika među izbeglicama i građanima on je zadržan u bolnici na lečenju. Čovek već duže vreme boravi u salcburškom izbegličkom šator naselju, koje je podignuto u junu u blizini Ministrstva unutrašnjih poslova u Alpenštrase. Tokom rutinske inspekcije jedan policajac je vojnom lekaru ukazao na to da u dokumentima azilanta piše da boluje od lepre.

Tridesettrogodišnjak je odmah odvezen u bolnicu gde je ustanovljueno da ipak ne postoji neposredna opasnost os zaraze i hteli su u petak odmah da ga vrate u naselje, međutim ipak je odlučeno da ga zadrže na lečenju. Lepra ili guba je hronična infektivna bolest koju izaziva bakterija Mycobacterium leprae, koja se danas može uspešno tretirati antibioticima.

Glavni simptom bolesti je odumiranje nerava i promene na krvnim sudovima usled zgušnjavanja krvi. Oboleli gube osećaj za hladno, toplo i bol. Posledica ovoga da se oboleli često povređuju i inficiraju što dovodi do teških infekcija, invaliditeta ili smrti. Lepra ne ubija direktno, već je smrt uglavnom posledica ovih sekundarnih infekcija.

(V. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track