Ruske sankcije će osetiti poljoprivreda Austrije!

Prve procene austrijskog Ministarstva privrede

Ruske sankcije će osetiti poljoprivreda Austrije!

Austrija -
Prošle godine je Austrija u Rusiju izvezla agrarne i prehrambene proizvode u vrednosti od 238 miliona evra uglavnom voća, povrća a najviše svinjskog mesa

BEČ - Posledice najavljene obustave uvoza poljoprivrednih proizvoda iz SAD i EU u Rusiju za sada još nisu predvidive.

"Ne znamo koji su proizvodi pogođeni ovom merom", rečeno je u Ministarstvu privrede agenciji APA.

Za sada su sankcije uvedene za voće, povrće, a najvažniji agrarni izvozni proizvod Austrije za rusko tržište je svinjsko meso. Prošle godine je Austrija u Rusiju izvezla agrarne i prehrambene proizvode u vrednosti od 238 miliona evra. Polovina od toga bi, prema reči predstavnika Privredne komore Austrije u Moskvi Ditmaru Felneru, mogla biti ugrožena.

"Prema našim računicama Austrija gubi polovinu svojih poljoprivrednih izvoza u Rusiju", kazao je on bečkom dnevniku "Prese". Izvoz poljoprivrednih i prehramrenih proizvoda u Rusiju je, prema podacima Ministarstva poljoprivrede Austrije, tekao proteklih godina veoma dobro.

Ministar poljoprivrede Andre Ruprehter u zabrani uvoza koji je Moskva uvela vidi "udarac po austrijski izvoz". Posledice po austrijsku poljoprivredu treba da se ograniče što je više moguće, naglašeno je iz ministrove kancelarije, uz napomenu da se moraju intenzivirati napori u vezi poljoprivrednih izvora u druge države izvan EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track