SKRIVALI SE U SRBIJI PA BRUTALNO LIKVIDIRANI: Skoro svakog meseca po jedan mafijaški obračun na ulicama Beograda! Ovi crnogorski kriminalci su UBIJENI!
Foto: Damir Dervišagić, Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

IMAJU DEBELE KRIMINALNE DOSIJEE

SKRIVALI SE U SRBIJI PA BRUTALNO LIKVIDIRANI: Skoro svakog meseca po jedan mafijaški obračun na ulicama Beograda! Ovi crnogorski kriminalci su UBIJENI!

Crna Hronika -

U mafijaškim likvidacijama koje od početka godine često potresaju prestonicu Srbije ubijeno je pet Crnogoraca. Sva petorica iza sebe su imala debele kriminalne dosijee i u Beogradu su najčešće tražili skrovište, međutim to im nije pošlo za rukom.

Rat dva ozloglašena crnogorska klana, škaljarskog i kavačkog, ali i brojni drugi obračuni zbog šverca i dilovanja narkotika, već godinama odnose brojne žrtve i u Crnoj Gori i u Srbiji. Ono što je svim ovim likvidacijama zajedničko je to da u većini slučajeva nalogodavci i izvršioci ubistava ostaju nepoznati.

Poslednje ubistvo državljanina Crne Gore u Beogradu dogodilo se u četvrtak kada je ispred svog stana u kom je živeo sa porodicom likvidiran Nikšićanin Savo Stevović (45).

Godina počela sa prvim ubistvom

Prvog dana ove godine u Beogradu je likvidiran Kotoranin Davorin Baltić (41). U njega je kobne noći ispaljeno više od 60 metaka, a ubistvo se dogodilo u Ulici Internacionalnih brigada na Vračaru, dok je Baltić sa kumom svoje supruge, inače policajkom PS Vračar Marijom Nikolić, dolazio u svoj dom.

Kada su "golfom 7", koji je vozio Baltić, ulazili u garažu, dvojica napadača su otvorila vatru na njega. Egzekutori su iz automatske puške i pištolja na njega ispalili 60 metaka i on je povredama podlegao na licu mesta. Policajka je u kiši metaka, ludom srećom, ostala nepovređena, a nekoliko sati kasnije, njihova "tojota", bez registarskih oznaka, nađena je zapaljena u Ulici braće Srnić, kod broja 53. U njoj je policija na zadnjem sedištu našla automatsku pušku, a na mestu suvozača pištolj.

Davorin Baltić
Davorin Baltićfoto: Privatna Arhiva

Baltić je dovođen u vezu sa kavačkim klanom, a prvi rezultati istrage pokazali su da je posridi nastavak obračuna crnogorskih kriminalnih klanova. Na snimku koji je krajem prošle godine objavljen na Jutjubu o svim vođama i pripadnicima Kavačkog klana, nalazile su se i informacije o ovom Kotoraninu. On je u spornom snimku predstavljen kao drugi čovek ovog ozloglašenog kriminalnog klana.

Baltić je navodno bio jedan od bliskih saradnika Radoja Zvicera, vođa kavačkog klana. On je, takođe, povezivan sa likvidacijom bivšeg poslanika Liberalne partije Saše Markovića koji je ubijen 2015. Policija je pre nekoliko dana saopštila da je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, rasvetljeno ubistvo Davorina Baltića i raspisana je međunarodna poternica za 37-godišnjim muškarcem koji je osumnjičen za ovo teško ubistvo. U saradnji sa policijama drugih država radi se na njegovom pronalasku i hapšenju.

U februaru likvidiran Dalibor Despotović

Već sledećeg meseca, obračun klanova u Beogradu je nastavljen i tada je u Zaplanjskoj ulici na Voždovcu ubijen Crnogorac Dalibor Despotović. On je likvidiran ispred svoje menjačnice kada ga je napadač presreo i u njega ispalio više hitaca u glavu, a potom pobegao automobilom koji ga je čekao.

Despotović je inače radio u obezbeđenju Slobodana Šaranovića, ozloglašenog biznismena koji je ubijen prošle godine, a kom je suđeno za ubistvo Nikole Bojovića. Žestok rat porodica Šaranović i Bojović, takođe, je uzeo nekoliko žrtava.

Dalibor Despotović
Dalibor Despotovićfoto: Privatna Arhiva

Ubijeni Despotović u javnosti je poznat po hapšenju iz 2010. godine zajedno sa Milošem Kljajićem, pošto su njih dvojica u iznajmljenim stanovima na Karaburmi i Zvezdari, krili arsenal oružja i lažne policijske značke. Obojica su radili u obezbeđenju Slobodana Šaranovića. Inače, te godine uhapšeno je ukupno 10 članova kriminalne grupe, posle pokušaja pljačke transporta novca u Požarevcu.

Sudeći po spekulacijama iz izvora bliskih policiji, Despotović je navodno bio angažovan da ubije Luku Bojovića, šefa najopasnijeg narko-klana, koji služi višegodišnju zatvorsku kaznu u Španiji.

Bojovićev i Šaranović klan bili su u otvorenom ratu još od 2009. godine, kada je nestao Slobodan Radonjić, sin kuma Branislava Šaranovića, Slobodanovog brata. Šaranovići su sumnjali da iza nestanka mladića stoji klan Luke Bojovića, nakon čega je počeo krvavi rat u kom su, između ostalih, ubijeni i oba brata Šaranovića, ali i Nikola, brat Luke Bojovića, kao i niz njihovih saradnika.

Nova likvidacija u maju

Ubistva su se nastavila i u maju, pa je tada u blizini Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu ubijen crnogorski državljanin Gorg Darmanović (58).

On je ranjen u haustoru zgrade, između dečjeg igrališta i zgrade suda, a napadači su bili na skuterima i nakon pucnjave su pobegli. U Darmanovića su ispaljena četiri hica, pogođen je u glavu, a preminuo je nekoliko sati kasnije u Zemunskoj bolnici.

foto: Privatna Arhiva

Darmanović je inače pobegao u Beograd 2014. godine kako bi izbegao hapšenje u Južnoafričkoj Republici, nakon što je duboko zašao u kriminali svet u toj zemlji, ali se i skubio sa režimom bivšeg predsednika ove zemlje Džejkoba Zume.

Ubijeni Darmanović, kako se saznaje, godinama je radio u Agenciji za državnu bezbednost u Južnoafričkoj Republici kao radnik Jedinice za specijalne operacije. Bio je upućen u sva dešavanja u ovoj zemlji, a neretko se hvalio i poznavanjem službenih i tajnih dokumenata, među kojima su i oni koji su se odnosili na prljave poslove vrha vlasti ove zemlje.

Gorgovo ubistvo rasvetljeno je mesec dana kasnije, neverovatnim spletom okolnosti. Za njegovo ubistvo osumnjičen je kriminalac iz Kruševca, Dejan Stanković Ždrokinac (71). Stankoviću je samo dan nakon izvršenja ovog zločina ubijen sin, a mesec dana nakon toga likvidiran je i on ispred hotela u Kruševcu.

Uhapšene su još dve osobe, Kruševljani Sreten Matejić (63) i Siniša Đuranović (44) koji su osumnjičeni da su pomagali Stankoviću i njegovom saučesniku za kojim se traga.

Motiv ubistva se, međutim, u ovom trenutku ne zna, ali se sumnja da je njegovo ubistvo naručeno iz Južne Afrike, gde je i Stanković jedno vreme radio.

Jun i novo ubistvo - 20 metaka na Stevovića

Poslednje ubistvo državljanina Crne Gore u Beogradu desilo se u četvrtak uveče. Na Nikšićanina Sava Stevovića (45) u beogradskom naselju Žarkovo, iz automobila u pokretu, ispaljeno je oko 20 metaka. Stevović je bio na mestu vozača “mini kantrimena” švajcarskih registarskih tablica i preminuo je na mestu.

foto: Kurir

Stevović je žrtva neraščišćenih računa u Švajcarskoj, a koji se odnose na drogu.

Prema poslednjim saznanjima, Stevović je poslednjih desetak godina živeo u Švajcarskoj gde je bio poznat tamošnjim istražnim organima zbog veze sa podzemljem u toj zemlji.

"Tamo se bavio poslovima sa drogom te je zbog toga izvesno vreme proveo u zatvoru. Nakon odležane kazne on je pušten na slobodu i nedavno se vratio u Srbiju. Sumnja se da je ostavio neraščiščene račune sa kriminalcima u Švajcarskoj te je zbog toga ubijen", kaže izvor upoznat sa istragom.

Nakon egzekucije ubice su pobegle u pravcu Vidikovca, gde su zapalili BMW sa lažnim tablicama, kojim je počinjeno ubistvo.

(Kurir.rs/Blic, CDM/Foto: Damir Dervišagić, Zorana Jevtić, Dragana Udovičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EKSPLODIRAO DŽIP KOD FRANŠA: Razneta kabina auta, VOZAČ ZAROBLJEN UNUTRA?! (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track