POMAHNITALI  Branko L. UPAO U PATRIJARŠIJU, VITLAO PIŠTOLJEM I VIKAO: Dajte mi 200.000 evra! Imao je 7 metaka u okviru pištolja sa izbrušenim brojem!
Foto: Stefan Jokić

DRAMA

POMAHNITALI Branko L. UPAO U PATRIJARŠIJU, VITLAO PIŠTOLJEM I VIKAO: Dajte mi 200.000 evra! Imao je 7 metaka u okviru pištolja sa izbrušenim brojem!

Crna Hronika -

Šok - Branko L. (42) uleteo u kancelariju, uperio pištolj u blagajnika i knjigovođu, zahtevajući novac „za zasluge u odbrani Kosova i Crne Gore“. Uhapšen ve{tom akcijom policajaca

Bivši crkvenjak Hrama Svetog Save Branko L. (42), iz Beograda, a rodom iz Crne Gore, upao je juče oko podneva naoružan pištoljem „bereta 765“ u zgradu Patrijaršije u Ulici kralja Petra u centru Beograda i za taoce uzeo dvojicu radnika, zahtevajući od crkve da mu isplati 200.000 evra.

Kako saznajemo, prava drama trajala je nešto više od pola sata, a krvoproliće je, srećom, izbegnuto zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji policajaca iz policijske stanice Stari grad, koji su prvi došli na teren!

foto: Kurir/Jelena Rafailović

- Sve je bilo neočekivano! Čovek, koji je u ruci držao pištolj, upao je u Patrijaršiju i ušao u kancelariju na prvom spratu, tik do patrijarhovog kabineta. Unutra su bili knjigovođa i blagajnik. Nisu znali šta ih je snašlo. Bivši crkvenjak je zaključao vrata i počeo da viče: „Dajte mi 200.000 evra za moje zasluge u odbrani Kosova i Crne Gore. Ili mi dajte pare ili zovite policiju“. Uperio je pištolj u službenike i nastavio da viče: „Crkva meni duguje, vratite mi sve što mi dugujete“ - objasnio je izvor Kurira i dodao da je odmah obaveštena policija.

Na lice mesta prvi su stigli policajci iz policijske stanice Stari grad, a njih osmoro na ulazu u Patrijaršiju sačekao je upravnik zgrade. - On nam je objasnio da je muškarac, naoružan pištoljem, ušao u kancelariju na prvom spratu, gde su bili blagajnik i knjigovođa, i da se zaključao. U međuvremenu obavešteni smo i da je patrijarh Irinej u zgradi, da se nalazi na drugom spratu. Nas petoro sa pancirima krenuli smo polako na prvi sprat, obezbedili da niko ne prođe na drugi nivo do patrijarha i krenuli u evakuaciju zgrade - priča policajac Zoran Vulović, koji je među prvima ušao u zgradu Patrijaršije, i dodaje: - Bili smo oprezni jer nismo znali ni koje oružje otmičar ima kod sebe, niti da li ima bombu, niti kako će reagovati... U međuvremenu su obaveštene kolege iz Interventne jedinice, ali i iz SAJ-a jer su oni obučeniji za ovakve situacije. Obezbedili smo sve što smo mogli i treabalo je da sačekamo kolege - priča Vulović.

foto: Kurir/Jelena Rafailović

On je sa kolegom bio tik do vrata kancelarije u kojoj su bili napadač i taoci. Vešto su iskoristili priliku koja im se ukazala. - Ništa se nije čulo iz kancelarije. U jednom trenutku primetio sam da se kvaka na vratima pomera. Nekoliko sekundi kasnije ona se polako otvaraju i vidim pištolj. Bio je uperen u hodnik. Otmičar nas nije video, sačekao sam da još malo izađe i istog trenutka uhvatio ga za ruku i oružje, onako kako to radimo na obuci. Oborio sam ga, a istog trenutka pritrčao je i kolega Stefan Miljković (30) koji je stajao tik do mene. Skočio je na otmičara i stavio mu lisice. Nije se opirao hapšenju, nešto je rekao, ali ne znam šta jer sam u tom trenutku bio fokusiran samo da obezbedim oružje i da niko ne bude povređen - priča hrabri policajac i dodaje da su potom ušli u kancelariju gde su bili taoci, a ubrzo su stigle i kolege iz Interventne jedinice.

Inače, ustanovljeno je da je Branko L. imao sedam metaka u okviru, a serijski broj pištolja, koji je imao u ilegalnom posedu, bio je izbrušen. Njemu je nakon hapšenja određeno zadržavanje od 48 sati.

Zoran Vulović, policajac heroj

VIŠE PUTA NAGRAĐIVAN

foto: Kurir/Jelena Rafailović

Policajac Zoran Vulović objašnjava da ga je strah stigao kasnije. - Posle pola sata ili sat postaneš svestan da si tu mogao da ostaneš. Tada naviru slike dece, žene, roditelja... - iskren je policajac koji je, kako nam je objasnio, više puta do sada nagrađivan za uspehe koje je ostvario u policiji, u kojoj službuje već 16 godina. Kako navodi ovaj hrabri pripadnik MUP, inače otac dvoje maloletne dece, ovo mu nije prvi put da ide na naoružanu osobu.

Kurir.rs/J. Rafailović - M. Branković Foto: Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track