DINASTIJA BUHA: Evo šta sve stoji u policijskim dosijeima Čumeta i članova njegove porodice (FOTO)
Foto: Damir Dervišagić, Facebook, Privatna Arhiva, Dado Đilas

"PROSLAVILI" SURČIN

DINASTIJA BUHA: Evo šta sve stoji u policijskim dosijeima Čumeta i članova njegove porodice (FOTO)

Crna Hronika -

Doselili su se u Surčin i ovu beogradsku prigradsku opštinu "proslavili" po Balkanu.

Oni su članovi porodice Ljubiše Buhe Čumeta, prvog zaštićenog svedoka u srpskom pravosuđu, a evo šta im, prema pisanju beogradskih medija, sve stoji u policijskim dosijeima.

NOVAK Buha

Stariji brat Ljubiše Buhe. Tokom postojanja "surčinskog klana" bio je uvek u senci. Bio je optužen da je reketirao surčinskog biznismena, vlasnika preduzeća "Toplica", i to od leta 1998. godine do kraja 2002. Ali, Apelacioni sud u Beogradu ga je 2018. godine pravosnažno oslobodio za ovo delo zbog nedostatka dokaza.

Mediji su spekulisali da je vlasnik kockarnica po Srbiji i brojnih lokala. Iznajmljivao je prostor na prvom spratu aerodroma "Nikola Tesla" gde je otvorio slot klub, koji je nedavno zatvoren.

NIKOLA Buha

Nikola Buha
foto: Privatna Arhiva

Sin Novaka Buhe uhapšen je početkom 2020. godine pod sumnjom da je sa Boškom Buhom (Čumetovim sinom) otimao novac od Surčinca A. S. (46). Braća su komšiju pozvala da izađe ispred kuće, pa ga je jedan čvrstim predmetom udario u glavu, nakon čega su mu pomogli da se podigne i iz torbice mu uzeli 500 evra. Potom su otišli do kola, gde su mu vratili 200 evra i rekli mu da ćuti, da ništa ne prijavljuje policiji, a onda su otišli. Za ovo krivino delo osuđen je samo Boško Buha.

Nikola je, takođe, privođen i 2017. godine u rutinskoj kontroli u jer kod pronađen pištolj za koji nema dozvolu.

NEMANJA Buha

Nemanja Buha
foto: Damir Dervišagić

Sin Novaka Buhe i bratanac Ljubiše Buhe Čumeta danas je osuđen na uslovnu kaznu. On je sa tužilaštvom sada sklopio Sporazum o priznavanju krivice jer je u avgustu 2020. godine policiji prijavio da je nepoznata osoba iz vatrenog oružja pucala u njegovom pravcu i pokušala da ga ubije, ali on je tako samo prikrivao saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio povrede.

U žižu javnosti dospeo je 2015. godine kada je uplivao u ljubavnu vezi sa pevačicom Katarinom Grujić. Iako nije davao izjave medijima, jeste se pojavljivao na javnim događajima. Posle dve godine veza je pukla.

BOŠKO Buha

Boško Buha
foto: Facebook

Sin Ljubiše Buhe Čumeta prvu osuđujuću presudu je dobio u aprilu 2020. godine. Tada je zaključio je sporazum o priznanju krivice sa Trećim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, prema kojem je priznao da je izvršio krivično delo teška telesna povreda u zamenu za kaznu od deset meseci kućnog zatvora. Ovaj napad je izveo sa bratom Nikolom koji nije osuđen.

Godinu dana ranije, mlađi Čume bio je pod istragom zbog sumnje da je u Beogradu automobilom zakačio vozilo, a zatim "kalašnjikovim" pretio policajcu u centru Beograda.

LJUBIŠA Buha

Ljubiša Buha
foto: Dado Đilas

Bio je vođa takozvanog "surčinskog klana", prvi svedok saradnik u Srbiji kada je sarađivao sa tužilaštvom u slučajevima protiv pripadnika "zemunskog klana" i optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Buha je krajem 2017. osuđen na dve godine i osam meseci zatvora, kao i kaznu od 180.000 dinara zbog ugrožavanja sigurnosti policajca i pripadnika obezbeđenja njegove bivše supruge Ivane Tulović Buhe, kao i za ometanje istrage i uticaja na svedoke. Osuđen je i na 16 meseci zatvora zbog vređanja zamenika tužioca tokom suđenja.

I sa prvom suprugom Ljiljanom, Čume se nalazio pred sudijom, ne samo zbog razvoda, već zbog optužbi da je ona 2002. godine, po nalogu vođa "zemunaca" pokušala da ga otruje. Pre šest godina oslobođena je optužbi da je pokušala da ga ubije, uz obrazloženje da je u Čumetovoj krvi tada nađen samo lek koji nema tako opasno dejstvo.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track