MONSTRUOZNE UBICE IZA REŠETAKA! OD BELIVUKA DO DŽONIĆA: Evo ko je sve uhapšen u 2021. godini za najteže zločine
Foto: Privatna Arhiva, Mup, Zorana Jevtić

kriminalci padali kao kruške

MONSTRUOZNE UBICE IZA REŠETAKA! OD BELIVUKA DO DŽONIĆA: Evo ko je sve uhapšen u 2021. godini za najteže zločine

Crna Hronika -

Pad najokrutnijeg klana, hapšenje proslavljenog režisera zbog seksualnih zločina, hapšenje bivše državne sekretarke MUP i ubistvo porodice na jugu Srbije događaji su koji su tokom 2021. punili stupce crne hronike.

Godina za nama počela je hapšenjem Miroslava Mike Aleksića u januaru, nakon potresne ispovesti glumice Milene Radulović, koja ga je optužila da ju je seksualno zlostavljao dok je pohađala njegov dramski studio. Nepunih mesec dana kasnije usledilo je i hapšenje Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a zločini za koje se oni terete šokirali su Srbiju.

Jesen je obeležio nestanak, a potom i pronalazak spaljenih tela vlasnika menjačnice iz Aleksinca Gorana Đokića, njegove žene Gordane i ćerke Lidije. Tri nedelje posle jezivog zločina uhapšen je njihov rođak Goran Džonić.

Pred kraj godine, lisice su stavljene i bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović, koja je u decembru puštena iz pritvora, ali se posle samo 14 dana ponovo našla iza rešetaka zbog sumnje da je trgovala uticajem.

Ministar policije Aleksandar Vulin istakao je da 2021. nismo imali nijedno mafijaško ubistvo.

Glumice progovorile

Režisera terete za više silovanja

Aleksić pred Palatom pravde
Aleksić pred Palatom pravdefoto: Zorana Jevtić

Glumica Milena Radulović 18. januara obelodanila je da je godinama bila žrtva seksualnog zlostavljanja režisera Miroslava Mike Aleksića, vlasnika dramskog studija za decu "Stvar srca", iz koga su potekle mnoge današnje zvezde, a koji su uglavnom pohađala deca poznatih ličnosti. Dan nakon nje, iste optužbe na Aleksićev račun iznela je i njena koleginica Iva Ilinčić, koja je ispričala da je Aleksić zlostavljao i nju. Aleksić je uhapšen tog 18. januara i odveden u pritvor, a ubrzo je usledila lavina. Policiji i tužilaštvu se javilo još desetak devojaka i žena koje su tvrdile da je Mika i njih seksualno zlostavljao. U aprilu je Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo optužnicu protiv učitelja glume, a njemu su na teret stavlja izvršenje dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji na štetu sedam svojih učenica. Zatvorski pritvor mu je zamenjen kućnim pritvorom u septembru, tako da Novu godinu dočekuje sa nanogicom.

Najkrvaviji zločini

Žrtve otimali, mučili, komadali i mleli u mašini

dolijali
dolijalifoto: Zorana Jevtić, Dado Đilas

Veljko Belivuk i Marko Miljković prvi put su ove godine bili privedeni u januaru, po povratku iz Crne Gore, gde su bili u poseti Radoju Zviceru, navodnom vođi kavačkog klana. Tada su pušteni posle saslušanja u policiji, ali su im sedam dana kasnije lisice ponovo stavljene, a uhapšeno je i tridesetak pripadnika njihovog surovog klana. Belivuka i Miljkovića, kao i njihove saučesnike, Tužilaštvo za organizovani kriminal optužnicom tereti za pet monstruoznih ubistava u kući u Ritopeku, dok je istraga o šestom ubistvu u toku. Takođe, protiv njih je u toku istraga i u Crnoj Gori, i to za još tri likvidacije. Neke od svojih žrtava klan je u kući strave u Ritopeku obezglavljivao, sekao na komade, pa mleo u industrijskoj mašini za mlevenje mesa i bacao u Dunav. Klan je optužen za ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Aleksandra Gligorijevića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje. Njihovim hapšenjem razbijen je i kavački klan, čija su oni bili ispostava za Srbiju. Zlodela koja su činili mnogi su uporedili sa onima po kojima su poznati meksički karteli.

Krvoproliće zbog para

Vatrogasac u penziji ubio i spalio rođake zbog para

ubio rođake
ubio rođakefoto: Kurir, Privatna Arhiva

Goran, Gordana i Lidija Đokić nestali su u aleksinačkom selu Moravac 26. septembra, a višednevna potraga za njima tragično je okončana 2. oktobra, kada je pronađen njihov zapaljen "pasat", a potom na drugoj lokaciji i njihova ugljenisana tela. Zbog zločina, tri nedelje kasnije, uhapšen je Goranov brat od tetke, penzionisani vatrogasac Goran Džonić iz Moravca. On je u zločin umešao još ljudi, te su lisice stavljene i njegovim sinovima Milanu i Stefanu, ali i komšijama, braći Kostadinu i Aleksandru Miloševiću, zvanim Jojke. Motiv trostrukog ubistva najverovatnije je novac koji je Đokić, inače vlasnik menjačnice, uvek nosio sa sobom u automobilu. Džonić je, kako se sumnja, brata i njegovu porodicu ubio, pa opljačkao, a ukradeni novac, oko 43.000 evra, nađen je zakopan na imanju njegovog sina Stefana. Posle hapšenja Gorana Džonića usledio je novi šok, jer je on nekoliko puta menjao iskaz, u sve je upetljao i rođene sinove i komšije, ali do sada prikupljeni dokazi ukazuju na to da je on jedini izvršilac ovog masakra.

Pomagala mafijašima

Novu godinu dočekala iza rešetaka

pad bivše funkcionerke
pad bivše funkcionerkefoto: Zorana Jevtić

Dijana Hrkalović se od hapšenja Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pominjala kao neko ko ih je, dok je bila na mestu državne sekretarke u MUP, štitio. Pozivana je više puta na informativni razgovor, a uhapšena je 15. oktobra zbog krivičnog dela trgovine uticajem. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Hrkalovićeve i zatražilo od suda da je osudi na pet godina zatvora. S njom na optužnici našli su se i bivši načelnik PU Novi Sad Milorad Šušnjić i bivši šef Službe za specijalne istražne metode MUP Dejan Milenković. Optužnim predlogom protiv Hrkalovićeve, koja je vedrila i oblačila dok je bila na funkciji, njoj je stavljeno na teret da je pomagala Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću u slučaju sklanjanja dokaza posle ubistva Vlastimira Miloševića, kao i da je štitila kriminalca iz Bosne Darka Eleza.

Kurir.rs/ Jelena Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track