MASAKR U ŠKOLI NA VRAČARU: Vučić predložio 10 mera, otvorene 2 linije za pomoć porodicama nastradalih, građani pale sveće
Foto: Petar Aleksić, Tamara Trajković/Espreso

tragedija u beogradu

MASAKR U ŠKOLI NA VRAČARU: Vučić predložio 10 mera, otvorene 2 linije za pomoć porodicama nastradalih, građani pale sveće

Crna Hronika -

*Ubijeno sedam devojčica, dečak i radnik obezbeđenja

*Povređeno četiri dečaka, dve devojčice i nastavnik škole

*Policija je uhapsila dečaka

*Predsednik Vučić predložio 10 mera

Stravična tragedija dogodila se jutros u 8.40 časova u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, kada je dečak (14) pucao na đake, nastavnika i portira.

U pucnjavi je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja, dok su šestoro dece i jedan nastavnik škole ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj, saznaje Kurir.

1 / 31 Foto: Petar Aleksić

20.13 - Veliki broj građana u centru Beograda odaje počast nastradalim učenicima i portiru

1 / 16 Foto: Nemanja Nikolić

20.11 - "Ležao sam pored mrtve drugarice, tako sam se spasao"

"Legao sam pored mrtve drugarice. I ja sam se pravio da sam mrtav. Tako sam se spasao."

Ove užasne reči, prepune bola, izgovorio je učenik iz učionice strave, koji je preživeo pucnjavu u školi na Vračaru.

18.55 - Otvoreni telefon za pomoć porodicama ubijenih u masakru

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrske porodicama stradalih u današnjem masakru nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrska, otvorio dve telefonske linije:

0638681757

0638682217

Telefoni ce biti dostupna i stručna podrska koju će pružati tim psihologa i psihijatara iz Instituta za mentalno zdravlje.

Takodje je na Klinici za psihijatriju UKCS formiran tim stručnjaka koji ce biti dostupan za podršku svima kojima je potrebno. Telefoni koji su dostupni na Klinici za psihijatriju za telefonsku podrsku:

0668300854

Kao i zakazivanje:

011 3662124

063 310723

18.47 - Oglasio se advokat oca dečaka

Advokat Irina Borović koja zastupa osumnjienog dečaka i njegovog oca, kaže za Kurir da se dečak trenutno nalazi na analizama na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

- Nakon analiza koje se urade na VMA dečak će biti vraćen u policijsku stanicu 29. novembar, gde bi s njim trebalo da se obavi još jedan razgovor.

18.24 - Ovo je profil dečaka-ubice

Učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, osumnjičeni da je jutros hicima iz pištolja usmrtio osam učenika i radnika obezbeđenja, a šest đaka i nastavnicu teško ranio je bio odličan đak, pohađao je i muzičku školu, a išao je i na časove robitike.

18.21 - Predsednik Vučić predložio 10 mera:

1. Osim kada je reč o lovačkom naoružanju, uvođenje moratorijuma za držanje i nošenje oružja u sledeće dve godine.

2. Izvršiti reviziju svih dozvola za držanje oružja

3. Izvršiti kontrolu načina na koja lica koja imaju dozvolu drže oružje

4. Izvršiti kontrolu rada svih streljana.

5. Propisivanje krivično-pravne odgovornosti licima koja dozvole maloletnim licima pristup oružju.

6. Ovo je moj predlog, a razmislite u Vladi: Danas zrelost nastupa ranije, te je moguće da deca i mlađa počinju da čine krivična dela - snižavanje starosne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina.

7. Pooštravanje sankcija za nepoštovanje propisnih obaveza pružaocima medijskih usluga - uključujući internet, televiziju, društvene mreže

8. Uvesti obavezne šestomesečne testove za narkotike u školama.

9. Organizovati posebne službe i mobilne timove za vršnjačko nasilje.

10. Zabraniti pristup sajtovima poput Dark net i slično, gde se može naći kako izvršiti ubistvo".

17.18 - Ubio portira sa 15 metaka, a bili su dobri prijatelji

Očigledno je da je dečak bio odlučan u nameri da počini krvavi pir i da nije dozvolio da mu se iko na tom putu nađe. Do te mere je bio rešen da pobije učenike da je na početku smrtonosnog pohoda u radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića ispalio 15 metaka, iako su bili dobri prijatelji

17.05 - Građani pale sveće, potresne scene

Mnogobrojni ljudi opraštaju se od dece koja su ubijena u pucnjavi, dok se mole za brz oporavak povređenih.

Veliki broj građana polaže cveće i pale sveće na mestu gde je ugašeno devet života.

16.17 - U pucnjavi ubijena ćerka bivšeg trenera Zvezde

Ćerka poznatog odbojkaškog trenera Dragana Kobiljskog, E.K. ubijena je u nezapamćenom masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar".

16.00 - Određeno zadržavanje ocu dečaka, dečak-ubica neće krivično odgovarati

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocu ovog dečaka (48) određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

Prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica, dečak je krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

15.53 - Na spisku za ubijanje dečak imao 15 imena učenika i jedno precrtano

Učenik sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", koji je jutros počinio masakr i ubio osmoro dece i čuvara, a ranio šestoro đaka i nastavnicu, imao je spisak kako je naveo na papiru glavnih meta iz odeljenja, učenika koje je planirao da ubije.

15.40 - Snimak hapšenja oca dečaka koji je počinio masakr

Policija je iz zgrade iznela kompjutere koji su u vlasništvu dečaka, nakon što je njegov otac uhapšen.

Vračar, pucnjava, stan ubice, iznošenje računara
foto: Kurir

15.09 - Privedeni otac i majka dečaka

Otac dečaka koji je napravio masakr u školi na Vračaru je uhapšen, a privedena je i njegova majka, prenose beogradski mediji.

Kako je naveo ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, pištolji, jedan iz kog je pucano i drugi koji je pronađen u torbi, pripadali su ocu.

14.40 - Dečak nacrtao plan, odredio "prioritetne mete"

Načelnik Milić je naveo da je dečak ovaj zločin planiran mesec dana, a da je takođe nacrtao čitav plan ulaza u školu, kao i izlaza iz nje.

"Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza iz škole, koje je nađeno na njegovom radnom stolu, kako je sam rekao ovde, odredio je prioritetne mete. Skica izgleda kao iz nekog horor filma, što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako da koje dete likvidira i po kom broju, označivši sve brojevima", rekao je Milić.

14.39 - Oglasio se patrijarh Porfirije

Patrijarh SPC Porfirije oglasio se posle nezapamćene tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

"U muklom bolu slušam vesti o katastrofi, kakva se u našem narodu i našoj Otadžbini nikada nije dogodila, a danas se desila u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. Molim se Spasitelju Hristu za postradalu decu i radnika škole. Molim se Spasitelju za njihove roditelje, braću, sestre, rodbinu i izražavam im najdublje saučešće", naveo je patrijarh Porfirije.

14.10 - Psiholog o krvavom piru u školi na Vračaru

Budući da je ova situacija i više nego alarmantna, psiholog Lea Ivanišević otkrila je šta je dete moglo da navede na ovaj potez i kako da primetimo i prepoznamo ispoljavanje agresije kod dece.

- Većina tinejdžera nema osećaj da mogu da ponesu pištolj u školu i pucaju u ljude, zato što znaju da je to pogrešno, zabranjeno, kažnjivo i nedopustivo. Pritom, ovako nešto nije i ne treba da bude lako izvodljivo.

13.50 - Načelnik Milić otkrio: Dečak je imao spisak đaka za likvidaciju, mesec dana planirao zločin

Načelnik beogradske policije Milić je rekao da je u 8.40 zamenica direktorke škole pozvala dežurnu službu da prijavi pucnjavu, dok je sam izvršilac zvao u 8.42 priznavši šta je uradio.

"Smrtno je stradalo osam učenika, od čega sedam devojčica i jedan dečak".

Milić je naveo da je ovo planirano mesec dana.

13.32 - Ministar Ružić: Imali smo sadržajan razgovor sa Vučićem

Ružić je tokom konferencije saopštio da je obavljen razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem povodom stravične tragedije na Vračaru.

"Danas smo imali sadržajan, emocijama nabijen, svešću odgovornosti protkan, razgovor sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i naravno da ćemo koliko danas i kao Vlada, a siguran sam da će to učiniti i predsednik, izaći sa još jasnijom slikom. Apel je da dozvolimo porodicama preminulih, da svoje najmilije isprate na miru", saopštio je Ružić i dodao:

"Da čitav sistem pokaže da li ima, a siguran sam da ima, potencijal da izađe na kraj sa ovim", rekao je.

13.30 - Trodnevna žalost u Srbiji

Zbog tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" proglašena je trodnevna žalost u Srbiji, počev od petka, 5.5.2023. godine.

Ovo je saopštio Branko Ružić, ministar prosvete, na vanrednoj konferenciji povodom tragedije.

13.28 - Ministri se obratili javnosti

Ministar prosvete Branko Ružić i ministarka zdravlja Danica Grujičić obratili su se javnosti iz Vlade Srbije na vanrednoj konferenciji zbog masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Konferencija je počela minutom ćutanja.

"U ime Ministrstva prosvete izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem", rekao je Ružić.

"Decu roditeljima ne može niko da vrati. Događaj se odigrao oko 8.40 kada je učenik sedmog razreda izvršio bestijalni čin po prvi put u Srbiji. Prsten obezbeđenja je bio prisutan i u 8.40. Bio je prisutan i član obezbeđenja koji je izgubio život i školski policajac".

Branko Ružić, Danica Grujičić
foto: Printscreen Pink

"Danas popodne neće biti nastave. Od sutra će nastava počinjati minutom ćutanja", rekao je Ružić.

13.27 - Komšije o porodici dečaka koji je počinio masakr imaju samo reči hvale

Komšije iz zgrade u kojoj živi dečak imaju samo reči hvale za njegovu porodicu.

- Dečak je bio ćutljiv, miran, donosio je hranu komšijama. I kada se javi samo prođe i spusti glavu, bio je tih. Išao je u muzičku školu i svirao je violinu - rekle su komšije.

13.09 - Pisac Dušan Nedeljković o masakru u školi na Vračaru: Moj sin poznaje dečaka koji je pucao

Pisac Dušan Nedeljković uključio se danas u "Uranak" i govorio o stravičnoj pucnjavi koja se ovog jutra desila u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u kojoj je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja škole.

Njegov sin ide u ovu školu i pisac je kazao da je jutros probuđen s ovom groznom vešću.

13.00 - Traži se 0 negativna krv za operaciju ranjenog deteta

O negativna krv se traži za operaciju deteta koje je ranjeno.

Samo O negativni davaoci u Institut za transfuziju krvi ako ih ima da se jave.

12.53 - Otkazana popodnevna smena u školama u Beogradu

Zbog tragedije koja se dogodila u Osnovnoj školi "Vladisalv Ribnikar" otkazana je popodnevna smena u beogradskim školama.

12.48 - Do sada iznesena četiri tela

Do sada su, kako Kurir saznaje, iznesena četiri tela.

"Završena je operacija dece", rekao je dr Siniša Dučić iz Tiršove.

12.47 - Dečak koji je počinio krvoproliće u školi nije se opirao hapšenju

Dečak (14) koji je počinio krvoproliće u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru uhapšen je u školskom dvorištu.

Izveden je sa lisicama na rukama i sa jaknom preko glave, tako da mu je lice bilo pokriveno.

00:23

Hapšenje dečaka koji je pucao u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar

12:35 - U toku je pretres stana

U stanu učenika (14) sedmog razreda, osumnjičenog da je jutros u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio najmanje devet osoba, u toku je pretres.

Ispred zgrade, u kojoj živi dečak, nalazi se policijsko vozilo.

Inspektori su ušli u stan dečaka i u toku je pretres stana.

12.32 - Baki javili da joj je unuk ubijen, ženi pozlilo

Kod škole je jednoj ženi pozlilo, a kako Kurir saznaje, reč je o baki kojoj su javili da joj je unuk ubijen.

Hitna pomoć ubrzo je došla po ženu.

pucnjava, Vračar, pucnjava u školi
foto: Petar Aleksić

12.30 - Grupa dečaka sedi ispred Tiršove i plače

Grupa dečaka satima sedi ispred Tiršove. Oni čekaju informacije o drugarima i plaču, ne mogu da se smire.

pucnjava, Vračar, OŠ Vladislav Ribnikar
foto: Kurir

12.29 - Snimak hapšenja dečaka koji je počinio masakr u školi

Učenik (14) uhapšen je nakon pucnjave u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru zbog sumnje da je očevim pištoljem pucao, ubio devet osoba i ranio više njih.

Dečak je ubio sedam sedam devojčica i jednog dečaka i portira. Tela tri devojčice pronađena su u holu škole, kao i radnik obezbeđenja.

U učionici u prizemlju čiji je učenik osumnjičeni pronađena su tela četiri devojčice i jednog dečaka.

pucnjava, Vračar, OŠ Vladislav Ribnikar
foto: Kurir

12.10 - Potresne izjave dece koja su svedočila pucnjavi u školi

Učenici OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru gde se jutros dogodio masakr su u šoku.

Dečak (14) je ubio osmoro dece i čuvara, dok je ranjeno šestoro đaka i nastavnica.

"Čuo sam 20 hitaca sa glavnog ulaza škole i ništa mi nije bilo jasno. Učiteljica je rekla da ostanemo svi tu, a onda je došao nastavnik istorije i rekao da je bila pucnjava u školi. Izleteli smo iz učionica, bila je opšta panika. Nismo znali šta se dešava. Došla je brzo policija, mislim da je bilo 10, 15 patrola", rekao je dečak (10) koji je i dalje u stanju šoka.

12.00 - Važno obaveštenje za roditelje: MUP zove u stanicu na Vračaru sve koji ne mogu da nađu decu

Mnogi roditelji ne znaju gde su im deca, učenici Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", gde se jutros dogodio masakr.

MUP je pozvao roditelje da se jave u Policijsku stanicu Vračar.

"Roditelji koji nisu još uvek stupili u kontakt sa svojom decom neka se jave u prostorije Policijske stanice Vračar, u Ulici Radoslava Grujića 14 (bivša Božidara Adžije)", saopštili su iz MUP-a.

11.55 - Tiršovom odzvanjaju jecaji roditelja

Strašne scene ispred i u bolnici u Tiršovoj, gde su dovedena neka od dece ranjene u masakru u školi na Vračaru.

Tu se okupio veliki broj roditelja i članova porodica učenika.

Tiršovom odzvanjaju jecaji roditelja, koji viču: "Umrli su, umrli su!"

Jedna žena je strčala niz stepenice bolnice i rekla: "Umro mi je sin".

11.50 - Dr Milovan Bojić o ocu dečaka koji je pucao u školi

Prof. dr Milovan Bojić, direkotr Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" kaže za Kurir da je u šoku nakon masakra u beogradskoj osnovnoj školi, koji je počinio sin poznatog radiologa koji je do pre dve godine radio na "Dedinju".

- Ne mogu da dođem sebi, ne razumem šta se dogodilo. O ocu tog dečaka sve najbolje mogu da kažem. On je sjajan i doktor i čovek. A o kolegi doktoru mogu da kažem dsamo najbolje - izvanredan čovek i stručnajk, sjajan je odnos imao prema kolegama i prema pacijentima. Do pre dve godine je radio kod nas, dete nikada u životu nisam video - kaže za Kurir Bojić.

11.49 - Ovo je ubijeni radnik obezbeđenja

Dragan Vlahović, radnik obezbeđenja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubijen je nakon što je na njega jutros pucao dečak (14) koji je u krvavom pokolju pored njega ubio još osmoro dece.

pucnjava, Vračar, OŠ Vladislav Ribnikar, Dragan Mile Vlahović
foto: Printscreen/Facebook

11.40 - Nađen ranac sa municijom

Dečaku je, kako saznaje Kurir, nađen ranac sa municijom, molotovljevim koktelom i pištoljem.

11.34 - Ovo je nastavnica istorije koja je ranjena na Vračaru

Dečak(14) ušao je u školu i za sada usmrtio radnika obezbeđenja, osmoro dece, dok je ranjeno sedmoro dece među kojima je i nastavnica istorije T.S.

pucnjava, Vračar, OŠ Vladislav Ribnikar, Tatjana Stevanović, nastavnica
foto: Printscreen/Facebook

Pucač je u rafalnoj paljbi ispalio 13 do 14 metaka u svoje drugare u školi, ali i nastavnicu i radnika obezbeđenja.

11.30 - Direktor Dečije klinike o stanju troje povređene dece

Direktor Dečije klinike u Tiršovoj ulici obratio se javnosti o stanju povređenih u pucnjavi.

- U pratnji hitne medicinske pomoći primljena su dva dečaka i jedna devojčica. Oba dečaka su sa prostrelnim ranama donjeg ekstremiteta, neurovaskularno, vitalno stabilna. Primaju antibiotsku terapiju i u dobrom su opštem stanju. Devojčica je odmah po prijemu transportovana na skener, posle toga u operacionu salu i operacija je u toku - rekao je on.

Direktor Dečije klinike dodao je da su svi ostali povređeni primljeni u Urgentni centar.

11.20 - Ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja

U pucnjavi u školi na Vračaru ubijeno je osmoro dece i jedan radnik obezbeđenja, saznaje Kurir.

Kako nam je potvrđeno, šestoro dece i jedan nastavnik te škole su ranjeni i trenutno su zbrinuti u UC i Tiršovoj.

pucnjava, Vračar, pucnjava u školi
foto: Petar Aleksić

11.10 - Direktor Dečije klinike u Tiršovoj se obraća za 10 minuta

Direktor Dečije klinike u Tiršovoj ulici obraća se javnosti za 10 minuta povodom stravične tragedije na Vračaru.

11.09 - Ispaljeno 13-15 metaka, dečak prvo ušao u raspravu s portirom

Naš izvor za Kurir je rekao da je ispaljeno od 13 do 15 metaka, a da je dečak prvo ušao u raspravu sa portirom.

- Ispaljeno je 13-15 metaka, prvo je ušao u raspravu sa portirom i kad mu ovaj nije dao da uđe zapucao je u dvorištu prvo, pa na troje dece u hodniku, a onda u nastavnicu i đake na času, tada je dvojicu upucao u noge jer su pokušali da ga spreče - kaže naš izvor.

Za sada je potvrđeno da je radnik obezbeđenja ubijen, dok su troje učenika i nastavnica u kritičnom stanju.

11.07 - Opšta panika u Tiršovoj, roditelji traže decu, čekaju operaciju

Kako saznaje Kurir, u Tiršovoj ulici vlada panika. Okupilo se dosta roditelja koji traže decu, čekaju operaciju, vlada neizvesnost...

10.58 - Oglasilo se Ministarstvo prosvete

Zbog tragedije koja se jutros dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ kada je učenik te škole pucao na učenike i zaposlene pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova vrše uviđaj, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

- Ministar prosvete Branko Ružić je odmah po saznanju o događajima u školi otišao na lice mesta.

Sve relevantne informacije u vezi sa tragedijom i okolnostima pod kojima se desila saopštavaće MUP, dok će se nadležne zdravstvene ustanove oglašavati o stanju povređenih - navodi se u saopštenju.

10.51 - Dečak koji je pucao sin poznatog radiologa

Kako se saznaje, dečak (14) koji je pucao u školi na Vračaru je sin poznatog radiologa.

10.44 - Roditelji uplakani

Roditelji uplakani, inače, trče oko škole i neki još traže decu u gužvi.

- Prvo je upao na čas istorije i tamo upucao nastavnicu, a onda je krenuo dalje, imao je dva šaržera u rukama i pištolj - rekao nam je jedan učenik.

10.43 - Više dece ubijeno, tačan broj nepoznat

U jutrašnjoj pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, prema nezvaničnim informacijama, pored radnika obezbeđenja ubijeno je još nekoliko osoba.

Za sada niko ova saznanja nije zvanično potvrdio.

10.33 - Ovo je učenik koji je pucao u školi

Kako pričaju roditelji i učenici koji se nalaze ispred škole, učenik koji je pucao je navodno išao u odeljenje 7-2.

- Čuo sam pucnjavu, neki đaci su odmah izašli u hodnik da vide šta se dešava. Ja sam prvo mislio da se nešto čulo napolju. Svi su počeli da vrište, nastala je opšta panika, svi su krenuli da trče, kada sam izašao video sam ga, on je došao i uperio pištolj u sve nas - kroz plač priča jedan od šokiranih učenika za Blic.

Kosta Kecmanović, pucnjava, pucnjava u školi, Vračar
foto: Privatna arhiva

10.31 - Deca u šoku posle horora na Vračaru

"Dobio je jedinicu iz istorije i tada je poludeo. Upucao je istoričarku u kabinetu, a onda i drugove. On ima sve petice, a svi ga zovemo štreber", pričaju đaci Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" gde je učenik sedmog razreda pucnjem iz očevog pištolja ubio školskog čuvara i teško ranio više osoba.

Kako tvrde deca, oni su pobegli u kabinet gde su se skrivali.

- Plašili smo se, bio je haos, panika. Skrivali smo se. Čuvaru je pucao u glavu - pričaju šokirana deca.

10.00 - Poznato stanje povređenih

Kako se saznaje, u Dečiju kliniku u Tiršovoj ulici primljeno je troje dece, iz pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, čiji je akter učenik sedmog razreda od 14 godina.

Jedno dete je, kako se saznaje, već na operacionom stolu. Ono ima povrede glave i životno je ugroženo.

Drugo dvoje dece ima prostrelne rane i nalaze se na intenzivnoj nezi.

9.30 - Prvi snimak nakon pucnjave

00:20

Pucnjava u školi na Vračaru „Vladislav Ribnikar“

Kako se saznaje, jedno dete je već na operacionom stolu. Ono ima povrede glave i životno je ugroženo.

Drugo dvoje dece ima prostrelne rane i na intenzivnoj nezi su.

Naime, policija je uputila sve raspoložive patrole, odmah izašla na teren i uhapsila osumnjičenog maloletnika, učenika sedmog razreda.

Kako se sumnja, dečak je iz očevog pištolja ispalio više hitaca u pravcu učenika i obezbeđenja ove škole.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track