NA DRINI MAFIJA! Četvorica kopača tunela u Podgorici iz ovog su kraja i još troje iz Belivukovog klana
Foto: Zorana Jevtić, Vlada Crne Gore, Printscreen/Youtube

LOZNICA - KAVAČKA BAZA

NA DRINI MAFIJA! Četvorica kopača tunela u Podgorici iz ovog su kraja i još troje iz Belivukovog klana

Crna Hronika -

Filmska akcija ogranka pripadnika kavačkog klana, koji su u Podgorici dva meseca kopali tunel do sudskog depoa, a potom četiri dana iznosili važne sudske predmete i oružje, šokirala je ne samo Crnu Goru već i Srbiju. Istražitelji sumnjiče četvoricu Lozničana da su kopali tunel dug 30 metara i na neverovatan način odneli sve što je nalogodavac tražio, a potom pobegli iz ove zemlje bukvalno u poslednji čas, jer je nekoliko sati posle spektakularne krađe otkriveno da je iskopan tunel!

Utvrđeno je da su „rudari“ Vladimir Marković (32) i njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), svi iz Loznice, osumnjičeni da su deo kriminalne organizacije koja je kopala tunel ispod Višeg suda. Policija pretpostavlja da su oni pobegli najverovatnije u BiH.

Opet ta Loznica

Činjenica da su spektakularnu krađu izveli Lozničani nije mogla da prođe nezapaženo. Mnogi kriminalci poslednjih decenija potekli su baš iz ovog kraja.

- Od devedesetih godina ovaj grad pored Drine bio je centar za šverc droge, oružja, stoke, duvana, automobila i nelegalan prelazak begunaca od zakona i migranata iz Srbije u BiH i obratno. Danas su mnogi kriminalci povezani sa zloglasnom kavačkim klanom, pa i ne čudi informacija iz Crne Gore da su naši zemljaci kopali tunel - kaže za Kurir izvor upućen u dešavanja i dodaje:

- Četvorica osumnjičenih jesu iz ovog kraja, ali nisu organizatori klanova, niti neke krupne ribe u svetu kriminala. Prihvatili su i odradili taj posao.

Kako kažu naši sagovornici, mnogima je Loznica bila odskočna daska za razvijanje nelegalnih poslova u susednoj BiH, čija je granica sa Srbijom duga 365 kilometara, a samo na Drini iznosi 261 kilometar

- Ratovi, sankcije, pa kriza s migrantima, sve to je uticalo da ovaj mali grad postane bitna centrala kriminalnih klanova u brojnim sumnjivim poslovima. Nepristupačna obala Drine i njena snaga pogoduju švercerima svih vrsta, koji koriste rupu između granica dve države, a naročito beguncima, koji se lako nađu na teritoriji druge zemlje.

Vlado Georgiev i Slađana Sekulić
Vlado Georgiev i Slađana Sekulićfoto: Nemanja Nikolić

Slađana i Vlado

U velikoj akciji hapšenja grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru 2021, koja se tereti za najteža krivična dela, našlo se troje Lozničana: Slađana Sekulić i njen suprug, bivši policajac iz Loznice Vlado Georgiev, koji se ranije zvao Dejan Sekulić, kao i bivši policajac Miroslav Starčević.

- Slađana je jedina žena optužena u ovom klanu, a ona i Vlada se sumnjiče da su, između ostalog, Belivuku i ekipi ustupili svoju vikendicu kod Tršića, gde su članovi klana vežbali pucanje iz različitih vrsta oružja, između ostalog i iz snajpera. Oni su u pušteni da se brane sa slobode - priča izvor.

Miroslav Starčević, bivši pripadnik MUP, označen je kao saradnik kriminalnog klana Radoja Zvicera i beogradske ćelije kavačkog klana. Na aplikaciji Skaj koristio je nadimke Đeneral i Deda.

- Starčević je uhapšen kao pripadnik balkanskog kartela, ali na optužnici koja je podignuta protiv „kavčana“ u Crnog Gori, gde je opisana njegova komunikacija sa Zvicerom, detaljno su opisani transferi, cene, ali i kupci. Poruke sa Skaja tako su definitivno potvrdile dugogodišnju saradnju - kaže sagovornik Kurira.

MILAN ĐURIČIĆ MIKI

Lozničanin učestvovao u ubistvu Arkana

Milan Đuričić Miki
foto: Privatna Arhiva

Milan Đuričić Miki (47), koji je ubijen 25. aprila 2018. u Johanezburgu u Južnoj Africi, saučesnik je u likvidaciji Željka Ražnatovića Arkana. Đuričić je u rodnoj Loznici važio za „mirnog, tihog i povučenog“ mladića. Kad je otišao iz grada, javnost je za njega saznala u januaru 2000. godine, kada je u hotelu „Interkontinental“ u Beogradu ubijen Željko Ražnatović Arkan. On je kao saučesnik osuđen na 30 godina zatvora, a prema pretpostavkama, u JAR je izbegao 2006, kada se nije pojavio na izricanju presude.

Ekipa Kurira

Štampano izdanje 30.09.2023.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track