MIROSLAV BOGIĆEVIĆ BEŽAO IZ SRBIJE: Privatnim avionom krenuo u Amsterdam!
Foto: Fonet Bozidar

Tajkun uhapšen na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“

MIROSLAV BOGIĆEVIĆ BEŽAO IZ SRBIJE: Privatnim avionom krenuo u Amsterdam!

Crna Hronika -
Policija vlasniku „Farmakoma“ stavila lisice na ruke kad je probao da pobegne u Holandiju. Bogićević se tereti da je oštetio državnu Privrednu banku Beograd za 15 miliona evra i 60 miliona dinara

BEOGRAD - Miroslav Bogićević (61), vlasnik koncerna „Farmakom MB“, uhapšen je juče na aerodromu „Nikola Tesla“ dok je pokušavao da pobegne iz zemlje svojim privatnim avionom, saznaje Kurir. Bogićević je uhapšen jer je uzimanjem nenaplativih i štetnih kredita oštetio državnu Privrednu banku Beograd (PBB) za 15 miliona evra i 60 miliona dinara, što je oko 15,5 miliona evra, odnosno u tom iznosu je sebi pribavio nezakonitu korist. Zajedno s Bogićevićem uhapšen je i bivši predsednik PBB Miodrag Salai.- Prema našim saznanjima, Bogićević i Salai su se dogovorili da od oktobra 2012. do marta 2013. godine Privredna banka Beograd odobri kredite firmama čiji je jemac bio Bogićevićev „Farmakom MB“. Te firme su u vidu pozajmice taj novac odmah prosledile „Farmakomu MB“ u nameri da se toj firmi pribavi protivpravna imovinska korist - navodi policija i dodaje:

- U navedenom periodu PBB je bez adekvatnog sredstva obezbeđenja, samo uz pokriće menicama, odobrio kredite za privredna društva „Evroguma - BBS“ u iznosu od 2.000.000 evra, „Eko fokus“ - 1.800.000 evra, „Inmold“ - 1.900.000 evra i „Olimpikus BP“ - 1.880.000 evra. Krediti su odobreni i privrednim društvima „Porfito trejd“ u iznosu od 1.880.000 evra, „Vadra-prom“ - 1.690.000 evra, „Amator“ - 1.690.000 evra, „Fermin“ - 1.000.000 evra i 60.000.000 dinara i „Mihmil“ - 1.300.000 evra. Navedeni krediti nisu vraćeni PBB, čime je firma oštećena za 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara, odnosno 1.757.246.348 dinara, za koliko je pribavljena korist jemcu, koncernu „Farmakom MB“ Šabac.

Hapšenje bilo pitanje danaPolicija je nedavno završila istragu protiv ovog tajkuna i bilo je samo pitanje dana kad će završiti iza rešetaka. Kako je uhapšen dok je pokušao da pobegne iz zemlje, postoji sumnja da mu je neko dojavio za akciju.- Istraga se ne završava sa PBB, štaviše, ova banka je samo inicijalna kapisla jer je ovaj tajkun ojadio srpske banke za čak 450 miliona evra! Po oprobanom receptu, uzimao je kredite bez pokrića i tako „sahranio“ i Agrobanku, Univerzal banku, Srpsku banku i Razvojnu banku Vojvodine! Od 31 banke koja posluje u Srbiji on je kod čak 29 zadužen! Pitanje je šta će biti s kreditima u ostalim bankama - kaže izvor Kurira iz MUP i dodaje:- Bogićević, pored tih 450 miliona evra, duguje Svetskoj banci 120 miliona evra, kao i Razvojnom fondu Srbije 731 milion dinara.Međutim, nisu dugovi prema bankama jedino što Bogićeviću visi nad glavom - ovaj uspešni preduzetnik, kako se predstavlja, duguje na ime poreza čak 1,6 milijardi dinara, ili 13,3 miliona evra.Nedavno je, o čemu je Kurir prvi pisao, njegovo poslovanje češljalo čak 20 inspektora Poreske uprave.

S Miroslavom Bogićevićem priveden i njegov nekadašnji saradnik i bivši predsednik PBB Miodrag Salai
S Miroslavom Bogićevićem priveden i njegov nekadašnji saradnik i bivši predsednik PBB Miodrag Salai

Profitirao u Koštuničino vremeIako se Bogićevićevo ime vezuje za Demokratsku stranku, poslovni procvat je doživeo u vreme vlade Vojislava Koštunice, nekadašnjeg lidera DSS. Ovaj nekadašnji službenik SDK biznis je počeo otvaranjem skromne apoteke u Šapcu, da bi za samo 12 godina postao najbogatiji Srbin. Bogićević je danas vlasnik 14 firmi, a čak 10 preduzeća je kupio i privatizovao u Koštuničino vreme. Širio je imperiju vrtoglavom brzinom, 2011. godinu završio je s prihodom od 421,9 miliona evra kao najbogatiji Srbin, a jedan je od najbolje kotiranih srpskih privrednika na Forbsovoj listi za jugoistočnu Evropu.I kupovina rudnika zlata „Lece“ i topionice, livnice i „Mlekare Šabac“ nije izazvala toliko interesovanje javnosti kao kad je kupio 50 odsto dnevnog lista Politika, kao i kad je otkupio dugove kompanija „Večernje novosti“ i „Dnevnik“, čime je postao jedan od suvlasnika.

Čovek DSUSKO SARAĐIVAO S TADIĆEM I PETROVIĆEM?Prema pisanju medija, Bogićević je novac iz svoje kompanije „Farmakom MB“ izvlačio na Kipar preko ofšor kompanija, a po nalogu Dušana Petrovića i na zahtev Borisa Tadića 24 miliona evra u kešu iskoristio je za kupovinu lista Politika!- Udeo u Politici kupio je preko svoje firme „OOO Ist medija grupa“, koja se nalazi u Moskvi - pisali su tada mediji.

Poslednja vestUHAPŠENO JOŠ PETOROPored Miroslava Bogićevića i Miodraga Salaija, sinoć je uhapšeno još pet osoba zbog postojanja sumnje da su izvršilie krivično delo zloupotrebe položaja. Uhapšeni su O. Ð., finansijski direktor koncerna „Farmakom MB“, članovi kreditnog odbora Privredne banke Beograd a. d. Beograd A. J., V. M. i P. T., kao i D. V., zamenik člana kreditnog odbora Privredne banke Beograd a. d. Beograd.

Luksuzan životAVION OD 1,5 MILIONA EVRABogićević poseduje avion „cesna sitejšen CJ2“, vredan milion i po evra, nekoliko skupih automobila i brojne nekretnine...

ČINJENICEPRIVATIZOVAO 14 FIRMI- PIK 7. juli Debrc- Mlekara Šabac- Zorka stan- Zorka fabrika ekstrudirane ambalaže- Fabrika akumulatora Sombor- Rudnik i topionica Zajača- Livnica Guča- Livnica Požega- Rudnik Lece u Medveđi- Rudnik Suva ruda u Raškoj- Ritejl grupa d. o. o.- Politika- Novosti- DnevnikSve kupovine izvršene od 2003. do 2008.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track