FILE KOD NIKOLIĆA: Verujem da je članstvo Srbije u EU realno
Foto: Tanjug

Komesar EU za proširenje

FILE KOD NIKOLIĆA: Verujem da je članstvo Srbije u EU realno

Politika -
File će se tokom dana sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednicom parlamenta Majom Gojković, razgovaraće sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova, Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem, i šefovim poslaničkih grupa u Skupštini
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Komesar EU za proširenje Štefan File boravi danas u Beogradu, a na početku posete primio ga je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je danas u Beogradu da Brisel podržava evropski put Srbije i naglasio da su na tom putu tri glavna prioriteta - ekonomski oporavak zemlje i reforme, uvođenje vladavine prava i normalizacija odnosa sa Prištinom.

"Pre nekoliko dana obeležili smo desetogodišnjicu najvećeg proširenja EU. Evropske integracije Srbije su 2004. izgledale kao daleka budućnost a danas je to očigledna izvesnost. Uveren sam da Srbija ima sposobnost da tu mogućnost učini stvarnošću", naglasio je File.

Nikolić je istakao da je File čovek koji je za vreme svog mandata izmenio sliku o Srbiji i da je sve vreme jasno izražavao posvećenost i podršku tome da Srbija postane članica EU i da i druge povuče za sobom."Ne očekujem da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbija postigla u evropskim integracijama. Personalna rešenja su na EU, a ispunjavanje obaveza na nama", poručio je Nikolić.

File je drugi visoki zvaničnik Unije koji dolazi u Beograd nedelju dana nakon formiranja Vlade Srbije. Pre njega podršku reformskom kursu Vlade i evropskom putu Srbije pružila je potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

File će se tokom dana sastati i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednicom parlamenta Majom Gojković, razgovaraće sa ministrima pravde i unutrašnjih poslova, Nikolom Selakovićem i Nebojšom Stefanovićem, i šefovima poslaničkih grupa u Skupštini.

Uoči dolaska u Beograd File je poručio da dolazi da čestita novoj vladi na odgovornosti koja joj je poverena i da razgovara o tome kako može dodatno da se podrži Srbija u pregovorima o pristupanju, koji se dobro odvijaju.

On je rekao da dolazi u Beograd da čestita novoj vladi na odgovornosti koja joj je poverena i da razgovara o tome kako možemo dodatno da podržimo Srbiju u pregovorima o pristupanju, koji se dobro odvijaju.

Prema njegovim rečima, skrinig dobro napreduje, prvi izveštaj o poglavlju 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, upravo je dostavljen zemljama članicama. "Izveštaji analitičkog pregleda vezani za vladavinu prava iz poglavlja 23 i 24 biće podneti sredinom maja. Do juna ćemo početi ili završiti ciklus sastanaka vezanih za skrining za 18 poglavlja, nešto preko polovine od ukupno 35 koliko ih ima. Cenimo u velikoj meri to koliko dobro su pripremljene i aktivne naše srpske kolege tokom skrining sesija", naveo je File.

On je napomenuo da je tajming za otvaranje poglavlja samo delimično u njegovim rukama, a konačno zavisi od Srbije i zemalja članica."Tehnički, to zavisi od toga koliko dobro i koliko brzo se Beograd pripremio za otvaranje pojedinih poglavlja. Mi se, u svakom slučaju, usredsređujemo na kvalitet a ne na vreme, jer nije reč o tome koliko brzo smo otvorili ovo ili ono poglavlje, već o tome koliko brzo i efikasno Srbija može da usaglasi svoje zakonodavstvo u određenoj oblasti s normama i pravilima Evropske unije", rekao je evropski komesar za prošrenje."Nismo tu da bismo postavljali datume. Moja uloga je da obezbedim da zemlja bude dobro pripremljena za ulazak u EU", kazao je File.

Naši napori, istakao je on, koncentrišu se na rad sa Srbijom da dostigne takav nivo stanja pripremljenosti da se pridruži EU, da niko nema sumnju u njene sposobnosti da preuzme punu odgovornost i obaveze iz članstva od trenutka čim uđe u EU, a na državnoj upravi je da razvije i sprovede datume i rokove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja