MILOVAN JOVANOVIĆ: Novi jaz između Dablina i Londona
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Novi jaz između Dablina i Londona

Lični stav -

U prkos protivljenju vlade Republike Irske, EU, SAD, kao i eksperata za ljudska prava, Vestminsterski parlament je u sredu odobrio zakon kojim se daje pomilovanje za sve zločine počinjene tokom trideset godina građanskog rata u Severnoj Irskoj.

Malo ko je mogao da pomisli da će Riši Sunak ponoviti slično što i bivši premijer Boris Džonson kada je, ignorišući Bajdenovu administraciju, EU i vladu u Republici Irskoj, povukao haotičan potez u vezi sa Severnoirskim protokolom o bregzitu.

Aktuelni premijer UK Sunak je prelomio da bi zadržao stranačko kormilo i umirio kako svoje poslanike, tako i britanske vojne i bezbednosne službe.

Vlada UK je odustala od međunarodnog sporazuma o primeni mehanizama nasleđa o kom su se dve vlade (britanska i irska) i većina stranaka koju čine izvršnu vlast Severne Irske dogovorili u Stormont Hausu 2014. godine na način koji je u skladu sa ljudskim pravima.

Irci smatraju da ovaj zakon narušava prava žrtava nasilja koje su počinile paravojne formacije i britanske bezbednosne snage. Vlada u Dablinu razmatra mogućnost da pokrene postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava protiv administracije britanskog premijera Rišija Sunaka jer smatra da je ovim zakonom prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima. Savet Evrope je već upozorio da zakon o amnestiji krši ljudska prava. Poznavaoci prilika u Londonu smatraju da je primarni motiv vlade UK za donošenje ovog zakona da pod svoju šapu stavi nasleđe tzv. prljavog rata u Severnoj Irskoj, koji je uključivao korišćenje doušnika i agenata britanske obaveštajne službe na obe sukobljene strane. Ukoliko bi se, primera radi, otkrilo da su Britanci vodili proksi rat koristeći agente i doušnike u republikanskim i lojalističkim krugovima, prema mišljenju pojedinih stručnjaka, britanska vlada bi mogla biti deo međunarodnih procesa za ratne zločine.

Novi zakon svakako preti da naškodi ugledu Velike Britanije na međunarodnom nivou. On je ponovo stvorio napetost između UK i R. Irske, iako je pre samo šest meseci postignut dugoočekivani sporazum o postbregzit statusu Severne Irske.

Pretnja pravnom akcijom iz Dablina daje vetar u leđa britanskoj konzervativnoj desnici, koja bi želela da napusti Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja se smatra kamenom spoticanja za oštru imigracionu politiku Sunakove vlade. Laburisti su ponovili svoje obećanje da će ukinuti zakon ako budu pobedili na izborima sledeće godine. Vreme će pokazati da li će Kir Starmer ostati pri svom obećanju da će zakon ukinuti. Do tada će grupe koje predstavljaju žrtve nevolja nastaviti da se bore za istinu i pravdu. Generalno, ovaj sukob ponovo otvara pitanje kada je pravo vreme da se stavi tačka na prošlost i krene napred. Severna Irska je u aprilu proslavila 25 godina od postizanja Sporazuma na Veliki petak, mirovnog sporazuma koji je okončao višedecenijske sukobe u Severnoj Irskoj. Građani Severne Irske nerado prihvataju vladu koju predvode katolici nakon prošlogodišnje izborne pobede Šin Fejna. Institucije pokrajine su više od godinu dana paralizovane zbog bojkota protestantskih unionista.

Stare rane još nisu zarasle, a nove tenzije rastu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track