MAMIĆ NOĆI U ZATVORU: Uhapšen zbog vređanja Srba!

Preti mu kazna do tri godine zatvora

MAMIĆ NOĆI U ZATVORU: Uhapšen zbog vređanja Srba!

Fudbal -
Protiv Mamića je Državno tužilaštvo Republike Hrvatske podnelo prijavu na osnovu člana 325. Krivičnog zakona koji se odnosi na javno podsticanje na nasilje i mržnju

ZAGREB - Izvršni predsednik Fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić noć će provesti u pritvoru nakon trosatnog ispitivanja u zagrebačke policije, preneli su hrvatski mediji! Mamić je ranije danas priveden na informativni razgovor nakon što je na račun ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića izneo uvrede na nacionalnoj osnovi, koje su naišle na opštu osudu hrvatske javnosti.

Ovaj istup Mamića osudili su hrvatski predsednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović, kao i brojni državni i sportski zvaničnici. Posle privođenja Mamića, jedan od njegovih advokata, Mate Matić, rekao je hrvatskim novinarima kako je pitanje "da li je tu reč o kršenju zakona ili o nečijem revoltu"."Zaista smo daleko došli ako ćemo u demokratiji morati da zatvaramo ljude za izrečenu rečenicu. Nisam siguran da je to dobro", rekao je Matić.On je potvrdio da će Mamić prenoćiti u pritvoru zagrebačke policije.

Mamić je danas izvređao hrvatskog ministra sporta, Željka Jovanovića.

"On mrzi sve što počinje s hrvatskim, bilo olimpijski odbor, fudbalski savez... Kod njega ne vidite osmeh nego očnjake iz kojih izlazi krv. On je uvreda za hrvatski mozak. Čovek koji je Srbin i nikada nije radio u prosveti i sportu, osim što je malo dizao tegove, na čelu je ovog ministarstva. On je hrvatomrzac", rekao je Mamić.Protiv Mamića je Državno tužilaštvo Republike Hrvatske podnelo prijavu na na osnovu člana 325. Krivičnog zakona koji se odnosi na “javno podsticanje na nasilje i mržnju”.U prvoj stavki tog člana piše da će se kaznom do tri godine zatvora kazniti one osobe koje “putem štampe, radija, televizije, kompjutera ili internet mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno podstiču ili javnosti učine dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmerenu prema grupi ljudi ili pripadniku grupe zbog njihove rasne, verske, nacionalne ili etničke pripadnosti, porekla, boje kože, pola, polnog opredeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina”.

http://www.youtube.com/watch?v=qPcerQM-KB0

Mamić je okupio neke od najboljih advokata u Hrvatskoj. Mate Matić novinarima je rekao:

"Kakva je ovo država ako ćemo zatvarati ljude zbog ovakvih stvari? On je završio u zatvoru samo zbog imena Zdravko Mamić. To je nedopustivo. I sami ste videli da se radi o jednoj rečenici koja je rečena u afektu i revoltu. Na temelju nje se ovako što ne bi smelo događati. Videćemo šta dalje kad se upoznam sa slučajem".

Predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac je iz Sarajeva za Novu TV komentarisao istup Zdravka Mamića, rekavši da "čovek koji vodi jedan od najznačajnijih klubova u Hrvatskoj i u regionu ne bi smeo da vodi taj klub, jer kontinuirano govori jezikom mržnje, etničke netolerancije, a naročito u okolnostima skorog održavanja meča između Hvatske i Srbije".

Pupovac je ukazao da je takvo ponašanje moguće jer Mamić nije sankcionisan, niti su bili sankcionisani svi oni koji se koriste tom vrstom jezika.

"Mi konstantno konstatujemo da se na stadionima koristi govor mržnje. Sada iza toga što je rekao Mamić o Jovanoviću vidimo i izvor govora mržnje, a to je da vodeći ljudi, ne samo politike, nego i sporta, koriste govor mržnje u javnim istupanjma", rekao je Pupovac.

On je, takođe, odbacio tvrdnje Mamića da Jovanović mrzi sve što je hrvatsko.

"Mamić optužuje druge za nedovoljnu lojalnost prema sopstvenoj zemlji, a sam gde god stiže i može, nastoji je olakšati za budžetska i finansijska sredstva", rekao je Pupovac.

I Srpski demokratski forum u saopštenju je osudio Mamićev ispad i zatražio političku osudu, a od državnog tužilaštva pokretanje krivičnih mera protiv njega.

"Zdravko Mamić se na sramotan i demokratski potpuno neprimeren način obračunava s ministrom Jovanovićem i grubo vređa celokupnu srpsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj. Svojim izjavama Mamić u javnom prostoru koristi govor mržnje, prebrojava krvna zrnca državnih zvaničnika i građana i diskredituje i diskvalifikuje ljude po etničkoj osnovi što je demokratski neprihvatljivo i krivično delo u Hrvatskoj", ističe se u saopštenju i dodaje:

"Srbi u Hrvatskoj očekuju javnu osudu i sankcionisanje onih javnih osoba koje u javnom obraćanju koriste govor mržnje i vređaju i stigmatizuju srpsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj, jer na takak postupa obavezuju ne samo norme civilizovanog demokratskog ponašanja, već i hrvatski ustav i zakoni", zaključuje se u saopštenju SDF-a.

Ministarstvo bez komentara na Mamićeve reči

Hrvatsko ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta nije želelo da komentariše uvrede koje je izvršni potpredsednik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić izrekao na račun ministra obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, istakavši da očekuje da će nadležne institucije preduzeti odgovarajuće korake

"S obzirom na to da je reč o kaznenom delu, nadamo se da će nadležne institucije preduzeti potrebne korake", navodi se u saopštenju ministarstva, koje je prenela agencija Hina.

Josipović: Vulgarno i neprihvatljivo

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović najoštrije je osudio izjave izvršnog predsednika Dinama Zdravka Mamića upućene na račun ministra nauke, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, nazvavši ih govorom mržnje. Reči kojima je lično, najvulgarnije i primitivno, izvređao ministra Jovanovića, jednako su uvredljive i zloćudno agresivne prema svim pripadnicima srpske manjine i Srbima kao narodu u celini, a takav je govor neprihvatljiv svakom civilizovanom i demokratskom društvu i zaslužuje svaku osudu, ističe se u saopštenju iz kabineta predsednika.

Omerović: Sramota je da FSS nije osudio Mamića!

Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije Meho Omerović osudio je Fudbalski savez Srbije zbog toga što se nije oglasio povodom „slučaja Mamić”.

"Sramota je prvog reda i žalosna cinjenica što se FSS nijednom jedinom reči nije oglasio povodom rasističke izjave izvršnog predsednika zagrebačkog Dinama i clana Hrvatskog fudbalskog saveza Zdravka Mamića. Da li se čelnici našeg saveza plaše ovog bahatog biznismena ili misle da ovaj izliv mržnje prema hrvatskom ministru sporta samo zato što je Srbin ne zaslužuje pažnju", stoji u Omerovićevom dopisu dostavljenom „Tanjugu“.

Omerović se pita zašto FSS nije protestovao kod Evropske fudbalske unije i zašto nije izdao zvanično saopštenje povodom skandaloznih uvreda koje su izazvale žestoke osude javnosti u Hrvatskoj.

"Hrvatski fudbalski savez se ogradio od ove izjave mržnje, a pravosudni organi Hrvatske su reagovali privođenjem Mamića zbog podsticanja na nasilje i mrznju, ali u FSS izgleda misle da je ovo beznačajno", naveo je Omerović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track