NESREĆA U PRVOM PARTIZANU: Završeno suđenje, presuda u ponedeljak!

Poginulo sedmoro radnika

NESREĆA U PRVOM PARTIZANU: Završeno suđenje, presuda u ponedeljak!

Crna Hronika -
Tužilac je ostao pri stavu da su petoro optuženih krivi za požar, a advokati radnika traže osolobađajuće presude jer smatraju da ne postoje dokazi

UŽICE - Saslušanjem poslednja dva svedoka i završnom reči tužioca i odbrane optuženih danas je pred Osnovnim sudom u Užicu završeno suđenje za nesreću u užičkom „Prvom partizanu“ u kojoj je 3. septembra 2009. poginulo sedmoro radnika ove fabrike.

Tužilac je ostao pri stavu da su petoro optuženih – Velibor Janjić, Prvoslav Đerić, Milosav Đerić, Zoran Ćirović i Milojka Tešić, krivi za požar koji je kobne noći izazvao seriju eksplozija u kojima su poginuli radnici odeljenja barutnog punjenja.

Advokati petoro radnika zatražili su od suda oslobađajuće presude smatrajući da ne postoje dokazi. Oni su se pozvali na superveštačenje koje je pokazalo da uzrok tragedije nije ljudska greška, već nepostojan barut, sklon samozapaljenju, koji je korišćen u procesu proizvodnje.

Presuda u ovom predmetu biće izrečena u ponedeljak 16. decembra. Veštaci Nacionalno kriminalističkog centra MUP-a, na čijim nalazima je bazirana optužnica, našli su da je povod za nesreću nepropisno manipulisanje barutom u prostoriji gde je ta operacija zabranjena.

Njihov stav je da je požar inicirao elektrostatički elektricitet, odosno kontakt čestica barua sa podom koji nema elektrostaričku zaštitu.

Na zahtev odbrane izvršeno je novo veštačenje koje je sproveo Institut za preventivu zaštite na radu i razvoj iz Novog Sada, koji je došao do potpuno novog nalaza.

Odavde je stilo mišljenje da nesreću nije izazvala ljudska greška već nestabilan barut koji se u kritičnom trenutku nalazio u fabričkim pogoima. Posle dva potpuno kontradiktorna nalaza urađeno je i superveštačenje koje se poklopilo sa stavom veštaka iz Novog Sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track