KORUPCIJA: Austrija se opet srozala!

Najnovija lista Transparensi internešenela

KORUPCIJA: Austrija se opet srozala!

Planeta -
Alpska republika na 26. mestu po stepenu percepcije korupcije, od evropskih zemalja niže na listi samo još mediteranske države i nove članice Evropske unije

BEČ - Alarmantno.Austrija je ove godine pala za još jedno mesto i sada je, od ukupno 175 država sveta, na 26. poziciji po stepenu percepcije korupcije na listi organizacije Transparensi internešenel. Od Austrije su u Evropi niže na listi samo mediteranske zemlje, kao i nove članice EU.Pogoršanje u vreme ÖVP i FPÖ- Konstantno pogoršavanje reputacije Austrije u međunarodnom poslovnom svetu je razlog za brigu - izjavila je Eva Gablinger, predsedavajuća austrijskog dela Transparensi internešenela (TI), organizacije koja tradicionalno objavljuje listu država sveta, od onih s najmanjom korupcijom do onih s najvećom. Iako je daleko bolja od Srbije, koja deli 72. mesto s nekoliko zemalja, uključujući BiH, Austrija iz godine u godinu pada na ovoj listi. U 2010. bila je na 15. mestu TI, da bi se do prošle godine srozala na 25. mesto.Analitičari podsećaju da se korupcija proširila u vreme konzervativno desničarske koalicije ÖVP i FPÖ, partija koje su vladale Austrijom 2000-2006. godine. Partija FPÖ, kao i od nje kasnije izdvojena BZÖ, bile su nove u vlasti i predosećale su da neće ostati dugo u saveznoj vladi.- U kratkom periodu su hteli ono za šta su konzervativci i socijalisti prethodno imali pola veka - kaže Kurt Kuh (Kurt Kuch), zamenik glavnog urednika bečkog nedeljnika Njuz (News), koji je pre nekoliko godina objavio knjigu „Zemlja lopova“, u kojoj govori o korupciji u Austriji.Sporne privatizacijeKuh podseća da poslednjih pola decenije austrijska javnost ima utisak da se iz jednog skandal uskače u drugi.- Prašina se podigla 2007. godine, kad je u javnost slučajno dospelo da je prilikom privatizacije BUWOG (prodaja 60.000 stanova iz državnog vlasništva) došlo do sumnjivog plaćanja više miliona evra preko Kipra u Lihtenštajn. Sumnja se da je jedan ponuđač, pre odluke o prodaji stanova, saznao koliko mora da plati da bi dobio te stanove, prodavane na državnom tenderu. Zanimljivo, najbolja ponuda (nešto više od 961 milion evra) bila je samo milion i po iznad druge najviše. Na bazi te informacije danas se došlo do više desetina istražnih postupaka. Od BUWOG se, preko niza drugih afera, došlo i do Telekoma. Ovo preduzeće, delom u državnom vlasništvu, notirano na bečkoj berzi, zapravo je za sebe naručivalo i kupovalo zakone, finansiralo partije preko lažnih računa, kao i pojedine političare. Ukratko, Austriju su bili podredili svojim interesima „pridruživši“ sebi mnoge donosioce odluka u državi - kaže Kuh. Operativno su to radili preko lobista specijalista za odnose s javnošću.

Sistemski problemPOOŠTRAVAJU PROPISEAustriji su dugo vremena nedostajali zakoni da bi mogla uspešno da se suprotstavi korupciji. Očigledno je da još nema dovoljno resursa u organima vlasti za efikasno gonjenje osumnjičenih. Te činjenice, kao i politička situacija na početku prošle decenije, pogodovale su širenju korupcije. Podsetimo, donedavno je u Austriji bilo zabranjeno samo direktno plaćati političare da konkretno glasaju za nešto ili protiv nečega. Propisi se poslednjih godina pooštravaju, ali se praksa još nije znatno poboljšala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track