(VIDEO) IZRAELSKO SUPERORUŽJE: Hamasov nervni slom, nijedna raketa ne može da prođe!
Foto: Rojters

85 odsto efikasnosti

(VIDEO) IZRAELSKO SUPERORUŽJE: Hamasov nervni slom, nijedna raketa ne može da prođe!

Planeta -
Izraelska Gvozdena kupola skoro je dovela do nervnog sloma Hamas i naterala ih da utroše više od 4.000 lanisranih raketa iz Gaze na ciljeve širom Izraela, a da nisu uspeli da napraviti nikakvu ozbiljniju štetu
1 / 7 Foto: Rojters

BEOGRAD - Tokom nedavne operacije "Zaštitna ivica" koju je Izrael sporveo nad teritorijom Gaze, palestinska militantna organizacija Hamas na Izrael ispalila je više od 4.000 raketa kasam, M -75, grad, kao i paletu domaćih raketa kalibra 107 i 122 na izraelske ciljeve, međutim tek svaka peta raketa je pala na nenaseljni pustinjski deo Izraela, dok nijedna nije, ako se izuzmu salve minobacačkih granata prouzrokovala ozbiljnu materijalnu štetu i civilne žrtve, a skor od 85% presretnutih raketa doveo do ludila vojne lidere Hamasa.

Koje je to čudnovato oružje koje je skoro dovelo do nervnog sloma Hamas i nateralo ih da utroše više od 4.000 raketa koje su ispalili iz Gaze na ciljeve širom Izraela, a da nisu uspeli da napraviti nikakvu ozbiljniju štetu.

Izraelci zahvalnost duguju pre svega raketnom sistemu pod imenom Iron dome “ čelična kupola”.

Upravo je čelična kupola je oborila više 85 posto lansiranih raketa koje su doletale iz Gaze i time sprečila da posledica raketnih napada na Izrael budu stravične.

Snovanje raketnog sisitema Iron Dome treba tražiti u Drugom Libanskom ratu 2006 godine kada se Izrael po prvi put ozbiljnije suočio sa salvom raketnih napada iz Gaze i Libana. Velika materijalna šteta, kao i ogorman broj povređenih, ali i poginulih civila naterali su izraelske stručnjake da razviju raketni sistem koji će biti sposoban presretnuti rakete i time omogućiti zaštitu civila i materijalnih dobara.

Kompanija Rafael Advanced Defence je ubrzano razvijala Iron Dome. Izraelsko Ministarstvo odbrane je februara 2007. odabralo Iron Dome kao protivraketni sistem namenjen za presretanje i uništavanje raketa kratog dometa, artiljerijskih projektila u svim vremenskim uslovima danju i noću.

Konačna odluka za uvođenje raketnog sistema Gvozdena kupola usledila je krajem 2010. godine, kada je posle vojne vežebe na kojoj je simuliran raketni napad na Izrael pokazana njegov kvalitet. Prve baterije vojska je postavila upravo pored naselja koja dodiriju obod gaze kao što su Beersheba u pustinji Negev Aškelon da bi zaštitile naselja od raketa koje ispaljuje Hamas.

Kako deluje Gvozdena kupola

Sistem ima sposobnost izračunavanja putanje nadolazećih raketa pa na temelju toga može se odrediti mesto njihovog udara. Operativni komandni centar, koji je deo baterije sisitema Iron Dome obaviće presretanje samo onih raketa koje lete na naseljena mesta. Ta sposobnost je bitna zbog uštede skupih raketa. Svako ispaljivanje rakete sistema Iron Dome košta oko 50.000 dolara, dok je procenjena cena palestinskih raketa koje se ispaljuju na Izrael oko 1.000 dolara.

Svaka baterija Iron Domea sastoji se od tri lansera sa 20 presretačkih raketa Tamir, a pokrivaju područje od 150 kvadratnih kilometara. Osnov delovanja Iron Dome je i nišanski radar EL/M-2084, koji je proizvela softverska kompanija Elta Systems, smeštena u okviru koncerna Israel Aerospace Industries (IAI).

Prvo pravo vatreno "krštenje sistem je imao 7. aprila 2011. kada je u vazduhu uništena raketa ispaljena prema Beershebi. U istom je mesecu uništeno je devet raketa uz jednu propuštenu. Zahvaljujući pokazanoj efikasnost isistema, militanti iz Gaze su bili prisiljeni na menjanje taktike.

Nova taktika uključila je ispaljivanje većeg broja raketa u područje pod zaštitom sistema Iron Dome, a sve u svrhu preopterećenja protivraketnog sistema. U avgustu 2011. je gotovo istovremeno ispaljeno šest raketa. Iron Dome je pet projektila presreo uspešno, dok je jedan uspeo proći odbranu i eksplodirao uz ljudske žrtve.Proračuni koje su izradili vojni stručnjaci kažu da je potrebno najmanje 20 baterija da bi se uspostavila odgovarajuća zaštita civilnih područja i vojne pozadine južnog i severnog dela Izraela.

Šta je Hamas lansirao na IzraelRakete koje na Izrael lansiraju pripadnici terorističke organizacije Hamas, ali i pripadnici organizacije Palestinski islamski džihad većinom su domaće izrade poznate pod imenom kasam. Raketna produkcija kasnije je nastavljena samostalnim razvojem raketa M-75 kalibra 200 mm i dometa većeg od 80 km. Radi se o projektilu koji liči na iransku raketu fajr-5 i prevazilazi sve raketno oružje koje je do sada lansirano iz Gaze na Izrael. Procenjuje se da Hamas raspolaže sa oko 400 raketa tipa M-75, dok Palestinski islamski džihad ima oko 100. Hamas u području Gaze ima i nekoliko stotina raketa tipa grad kalibra 122 mm u verziji sa dometom od 20 i 45 km. Oko 40 odsto svih projektila u kalibru 107 mm i 122 mm dometa do 20 km proizvodi se u Gazi. Hamas tvrdi da raspolaže raketama dometa između 100 km i 200 km pod imenima R-160 i J-80. Palestinski islamski džihad objavio je da je 8. jula ove godine prvi put koristio raketu burak-70 koju je ispalio na Tel Aviv.

http://www.youtube.com/watch?v=WHH6MRmw_Jo
http://www.youtube.com/watch?v=gJwdv3Adges

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track