NEMAČKA: Nećemo učestvovati u udarima na ISIS, ali ne damo da nam donesu džihad
Foto: AP

Zvanično

NEMAČKA: Nećemo učestvovati u udarima na ISIS, ali ne damo da nam donesu džihad

Planeta -
Berlin je zabranio aktivnosti podrške Islamskoj državi - pre svega regrutovanje džihadista, javno izlaganje simbola i znakova ISiS i medijsku propagandu

BERLIN - Nemačka vlada neće učestvovati u vazdušnim udarima koje su predložile SAD protiv džihadista ISIS, rekla je danas Kristijana Virc, portparol kancelarke Angele Merkel.

"Stabilizacija regiona je od velikog interesa za nemačku vladu ali mogu da isključim učestvovanje u vazdušnim napadima", rekla je Vircova, prenosi Rojters.

Nemačka je danas saopštila da je zabranila aktivnosti podrške Islamskoj državi, upozorivši da terorističke grupe koje operišu u Iraku i Siriji predstavljaju pretnju i Evropi, prenela je agencija AFP. Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer rekao je da zabrana obuhvata regrutovanje džihadista, javno izlaganje simbola i znakova Islamske države i medijsku propagandu.

"Nemačka je dobro utvrđena demorkatija, tu nema mesta za terorističke organizacije koje su protiv ustavnog poretka kao i međunarodnog razumevanja", rekao je nemački ministar unutrašnjih poslova, koji je ponovo izrazio zabrinutost zbog oko 400 nemačkih državljana koji su putovali u Irak i Siriju da bi se borili na strani džihadista.

"Moramo da sprečimo radikalne islamiste da džihad donesu u naše gradove", upozorio je De Mezijer.

Prema proceni američke Centralno obaveštajne agencije, Islamska država ima između 20.000 i 31.500 boraca u Iraku i Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track