BEČKI KURIR: Islamska država kriva za rat u BiH!
Foto: Ap

Mudžahedini iz inostranstva

BEČKI KURIR: Islamska država kriva za rat u BiH!

Planeta -
Borce je regrutovao Osama bin Laden, a obučavani su u Sudanu. Povod za ovakvu tvrdnju je hapšenje 14 lica u Beču osumnjičenih za regrutovanje džihadista i finansiranje terorističke organizacije

BEČ - Rat u BiH uzrok je veza između bečkih salafista i "Islamske države", piše bečki "Kurir", navodeći da se u BiH na strani muslimanskih snaga borila jedinica mudžahedina sastavljena od boraca iz inostranstva.

Borce je regrutovao Osama bin Laden, a obučavani su u Sudanu. Povod za ovakvu tvrdnju je hapšenje 14 lica u Beču osumnjičenih za regrutovanje džihadista i finansiranje terorističke organizacije, među kojima je glavni osumnjičeni Tutinac Mirsad Omerović.

Pozivajući se na izveštaj Haškog tribunala, "Kurir" podseća da je tadašnji u Beču akreditovani sudanski diplomata Elfatih H. organizovao iz Austrije, bez ikakvih prepreka, dotok novca i oružja iz Saudijske Arabije. Posle rata vlasti u BiH su želele da se reše plaćenika, oduzevši im pasoše BiH, dok je CIA pojedine džihadiste smestila u Gvantanamo, a austrijske vlasti su, odjednom, smatrale Elfatiha H. teretom, te mu izrekle zabranu boravka u Austriji. Bečki dnevnik piše da su preostali džihadisti uspeli da zaposednu više sela u BiH, a veza između pristalica Bin Ladena iz BiH i Austrije negovana je posredstvom jedne omladinske organizacije iz BiH i radikalnih propovednika islama. Prema podacima austrijske Službe za očuvanje ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT), oni su delovali "pod 'zastavom' 'Islamske države" u proteklom periodu, jer je Al kaida izgubila na značaju nakon smrti Bin Ladena, pošto njegov naslednik Aiman al Zavahiri nema nikakvu harizmu. Kao primer, list navodi nedavno u BiH uhapšenog Hasana Bilala Bosnića, uhapšenog u septembru u okviru operacije "Damask" pod sumnjom da je regrutovao austrijske državljane, 160 mladih iz BiH i 50 Italijana za "Islamsku državu", a koji je za vrijeme rata u BiH bio član mudžahedinske brigade i žestok pristalica Bin Ladena poslije rata.

Hoće da ubijaju, a ne da peru veš

Nezadovoljni džihadisti koji su otputovali u Irak i Siriju da bi se pridružili Islamskoj državi, sada bi hteli da se vrate kući.

Indijski džihadista, Areb Madžid (23), sa svoja tri prijatelja je krajem maja pobegao od kuće. On se majci i ocu požalio da je umesto borbe na frontovima morao da izvršava zadatke kao što je pranje toaleta i donjeg veša.

Izvestan broj muslimana iz Francuske se takođe premišlja o prijavljivanju za borce Islamske države.

"Ja ništa drugo nisam radio osim deljenja hrane i odeće", rekao je jedan od regrutovanih mladića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track