Netanijahuov otac umro u 102. godini

Netanijahuov otac umro u 102. godini

Planeta -
Veruje se da je Bencion Netanijahu imao veliki uticaj na politiku svog sina i otvoreno ga je kritikovao kada je davao koncesije Palestincima

TEL AVIV - Otac izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Bencion Netanijahu, istoričar i cionistički aktivista umro je danas u svom domu u Jerusalimu u 102 godini.

On će biti sahranjen danas popodne.

Rođen kao Bencion Mileikovski u Varšavi u Poljskoj, Netanijahu je bio posvećeni sledbenik cionističkog lidera Zeeva Žabotinskog, kome je bio sekretar i koji je smatran ocem revizionističkog cionizma. Žabotinski je zagovarao neophodnost jevrejske vojne moći i osnivanje jevrejske države na obe strane reke Jordana, podseća AP.

Posle smrti Žabotinskog 1940. godine, Bencion Netanijahu je uređivao jevrejske publikacije i doktorirao istoriju u Filadelfiji. Potom je bio profesor jevrejske istorije i hebrejske literature na Univerzitetu Denver i Kornel i bio predsedavajući odeljenja za semitiske jezike i literaturu. Najpoznatiji je bio u akademskim krugovima po istraživanju srednjevekovne inkvizicije protiv Jevreja u Španiji. Zbog njegove karijere porodica se često selila iz Izraela u SAD i nazad.

Sa suprugom Cilom imao je tri sina Jonatana, Benjamina i Ida koji su svi sluzili u jedinicama izraelskih komandosa. Jonatan je komandovao elitnom jedinicom komandosa Sejeret Matkal i ubijen je u akciji oslobajanja taoca iz otetog aviona u Entebeu u Ugandi 1974. godine.

Posle njegove smrti, Netanijahu više nije živeo u inostranstvu. Najmlađi sin Ido je radiolog i pisac, a srednji Benjamin je drugi put izraelski premijer od 2009. godine.

Veruje se da je otac imao veliki uticaj na politiku svog sina i otvoreno ga je kritikovao kada je davao koncesije Palestincima. Neki analitičari su isticali da Benjamin Netanijahu ne može da potpiše sveobuhvatan mir sa arapskim susedima Izraela dok mu je otac živ. Bencion Netanijahu često je u intervjuima izražavao sumnju u bliskoistočni mir.

"Tendencija ka konfliktu je suština Arapina. On je neprijatelj u suštini. Njegova ličnost neće mu dozvoliti nikakav kompromis ili sporazum. Nije važno s kakvom vrstom otpora će se suočiti, koju će cenu platiti. Njegova egzistencija je stalni rat", izjavio je on 2009. godine, istakavši da je cilj arapskih građana da unište Jevreje i da to ne poriču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track