Putin u podne polaže zakletvu

Inauguracija

Putin u podne polaže zakletvu

Planeta -
Ceremoniju, prvi put u istoriji, direktno će prenositi šest televijskih stanica, a za tu priliku kamere će biti postavljene na svim ključnim mestima unutar kremaljskim zidina, a dolazak predsedničke kolone snimaće se i iz helikoptera

MOSKVA - Ceremonija inauguracije Vladimira Putina za predsednika Ruske federacije biće obavljena danas u podne u Velikom Kremaljskom dvorcu, gde će se novoizabrani predsednik zakleti na vernost narodu i državi, i da će poštovati Ustav.

Time će Putin zvanično započeti treći mandat kao predsednik Rusije.

Ceremoniji će prisustvovati svi ruski visoki funkcioneri, pozivnice su upućene i bivšem sovjetskom predsedniku Mihaila Gorbačova i Naini Jeljcin, udovici bivšeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina, ali visokih gostiju iz inostranstva neće biti.

Iako je Gorbačov tokom predizborne kampanje glasno kritikovao Putina i njegovu politiku, veruje se da će bivši sovjetski predsednik sigurno prisustvovati inauguraciji, kao što je bio slučaj i 2000. godine kada je Putin prvi put stupao na dužnost, ili 2008. kada je dižnost preuzimao Dmitrij Medvedev.

Ceremoniju, prvi put u istoriji, direktno će prenositi šest televijskih stanica, a za tu priliku kamere će biti postavljene na svim ključnim mestima unutar kremaljskim zidina, a dolazak predsedničke kolone i deo ceremonije koji će biti održan napolju, kamere će snimati i iz helikoptera.

Povodom inauguracije, Pošta Rusije izdaće specijalnu poštansku marku u 630.000 primeraka sa Putinovim likom, na kojoj će pisati "7. maja 2012. V. V. Putin stupio je na dužnost predsednika Ruske Federacije", a njena nominalna vrednost je 15 rublji (oko 40 dinara).

Inauguracija će biti održana prema strogo utvrđenom protokolu o kojem brine Heraldički savet pri predsedničkoj kancelariji, a to uključuje i obavezu Putina i svih muških zvanica da budu obučeni u tamna svečana odela.

Povodom inauguracije Putina, u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi biće održan moleban, koji će služiti patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, a moskovski crkveni mediji objašnjavaju da je reč o običnom molebanu, kakav sebi može da naručiti svaki građanin.

Putin je prvi put izabran za predsednika Rusije 26. marta 2000. godine sa 53 odsto osvojenih glasova, a drugi put 14. marta 2004. godine kada je dobio čak 71 odsto glasova birača.

Svoj treći predsednički mandat osvojio je takođe u prvom krugu predsedničkih izbora, koji su održani 4. marta, kada je dobio 63 odsto glasova, a svaki mandat je započinjao 7. maja.

Jedno od pitanja kojima se prethodnih dana bavila ruska javnost bilo je da li će današnjoj ceremoniji prisustvovati njegove dve ćerke, a isto pitanje postavlja se kada je reč o njegovoj supruzi, koja već dugo nije viđena u javnosti.

Prema izmenama zakona o izborima, Putin će biti prvi predsednik Rusije čiji mandat će trajati šest, umesto četiri godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja