KATASTROFA U NAJAVI: Evropi preti 186 nuklearnih reaktora!
Foto: Printscreen YouTube

Posle incidenta u Francuskoj

KATASTROFA U NAJAVI: Evropi preti 186 nuklearnih reaktora!

Planeta -

Eksplozija i požar u francuskoj nuklearnoj centrali u Flamanvilu kada su petorica radnika lakše povređena još jednom su skrenuli pažnju na opasnost koju nuklearni reaktori predstavljaju za žitelje "Starog kontinenta".

U Evropi je danas aktivno čak 186 nuklearnih reaktora i svaki predstavlja katastrofu koja samo čeka da se dogodi, smatrju protivnici nuklearne energije. Svi ovi reaktori imaju kapacitet od čak 163.685 megavata. Koliko je potražanja za električnom energijom velika svedoči i podatak da se trenutno u šest zemalja gradi još čak 15 nuklearnih reaktora.

Od svih evropskih zemalja Francuska je najviše zavisna od električne energije dobijene iz nuklearki. U ovoj zemi čak 75odsto električne energije se proizvodi u nuklearnim centralama. Posle Francuske, od nuklearki je najviše zavisna Ukrajina - 56,5 odsto, pa slede Slovačka (55,9 odsto) i Mađarska (52,7 odsto).

Najgora nuklearna katastrofa u Evropi dogodila se 26. aprila 1986. godine kada je došlo do nekontorlisanog curenja radijacije u atmosferu. Tada je zbogkvara u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini u atmosferu otišlo 100 puta više radijacije nego u bombama bačenim na Hirošimu i Nagasaki. Da stvar bude još doga tadašnje vlasti u SSSR-u su danima ćutale o ovoj katastrofi.

Fukušima, foto: Printscreen Youtube
Fukušima, foto: Printscreen Youtube

Od posledica radijacije preminulo je 25.000 ljudi, dok je još preko 70.000 ozračeno. Kontaminirano je područje na kome živi pet miliona stanovnika. U reaktoru koji i danas zrači ostlao je još preko 200 tona radioaktivnog materijala. Stručnjaci procenjuju da će Černobilj biti radioaktivan još najmanje 100 godina. Da je opasnost od nuklearne katastrofe ozbiljna možda najbolje pokazuje podatak da je posle katastrofe u Černobilju nuklearna kiša pala čak u Irskoj, koja je udaljena na hiljade kilometara.

Situacija u regionu

Srbija i okruženje

Osim nuklearke Krško, koja se nalazi u Sloveniji, najbliže elektrane na nukleari pogon nalaze se u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj. Procene su da bi se u slučaju nekog većeg incidenta u njima radiaktivnost povećala i u našoj zemlji u roku od samo sat vremena. U Srbiji je do 2015. na snazi bio moratorijum o izgradnji nuklearnih elektrana, koje su brojne zemlje uvele posle katastrofe u Černobolju. Pre nekoliko godina bilo je nekoliko najava da bi Srbija mogla da učestvuje u izgradnji nove nuklearke Belene u Bugarskoj.

Katastrofa u Japanu

Fukušima za opomenu

Posle havarije u japanskoj nuklearnoj centrali Fukušima širom sveta se povela rasprava o bezbednosti nuklearne energije. Podsećamo, 11. marta 2011. Japan je pogodio zemljotres jačine devet stepeni Rihterove skale. Nuklearka nijebila direktno oštećena, već je cunami koji je usledio sat vremena kasnije izazvao haos. Elektrana je ostala bez struje, došlo je do eksplozije vodonika u rezervoarima, oštećena su dva reaktora došlo je do nekontrolisanog curenja radioaktivnosti. U svetu su trenutno u pogonu 442 nuklearna reaktora u kojima se proizvodi oko 15 odsto ukupne električne energije.

VIDEO POŽAR U FRANCUSKOJ NUKLEARKI POD KONTROLOM Eksplozija bila velika, nema nuklearne opasnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track