VIDEO POŽAR U FRANCUSKOJ NUKLEARKI POD KONTROLOM Eksplozija bila velika, nema nuklearne opasnosti
Foto: Printscreen YouTube

Katastrofa

VIDEO POŽAR U FRANCUSKOJ NUKLEARKI POD KONTROLOM Eksplozija bila velika, nema nuklearne opasnosti

Planeta -

U nuklearnoj centrali kompanije EDF u Flamanvilu na severozapadu Francuske danas je ođeknula eksplozija usled požara u reaktoru, pri čemu niko nije povređen i nema nuklearne opasnosti.

Lokalne vlasti su saopštile da se pet osoba nagutalo dima, ali da nisu povređene, prenosi list Uest-Frans.

"Ovo je značajan tehnički incident, ali ne i nuklearni", rekao je visoki lokalni zvaničnik Olivije Marmon agenciji AFP.

(VIDEO) KATASTROFA U FRANCUSKOJ: Eksplozija u nuklearnoj elektrani, petoro povređenih

Kompanija EDF je saopštila da je požar u reaktoru 1 doveo do eksplozije u nenuklearnoj zoni, dodavši da je požar sada pod kontrolom i da nema žrtava niti rizika po bezbednost ili prirodnu sredinu, prenosi Rojters. U saopštenju se navodi da je reaktor 1, od 1.300 megavati, posle eksplozije van funkcije.

Eksplozija je izbila oko 10:00 sati u sali sa mašinama, a bezbednosne službe iz nekoliko centara u regionu Manš gde se nalazi Flamanvil, na severozapadoj obali Francuske, upućene su potom na lice mesta, kao i lekarske ekipe. Poseban plan intervencija (PPI) nije aktiviran jer ne postoji nuklearna opasnost, saopštile su opštinske vlasti.

Vatrogasna služba saopštila je ranije danas da su u središnjem delu centrale, ali izvan nuklearne zone, izbili eksplozija i požar.Opštinske vlasti navode da je požar izbio usled kratkog spoja, ali EDF tek treba da potvrdi uzrok. Reaktori 1 i 2 u ovoj centrali izgrađeni su tokom 1980-ih, dok je u toku izgradnja novog reaktora, ali eksplozija nije zahvatila tu lokaciju, rekla je portparolka nuklearne centrale, preneo je Rojters.

NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE

BONUS VIDEO

EKSPLOZIJA U SAVAMALI:

Pogledajte trenutak kada je aktivirana bomba na Beogradu na vodi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track